pierwiastek całkowity
byly_gimbus: Witam
Jak znaleźć tu pierwiastek całkowity:
x
3 − 4x − 48 = 0
Dzielę Hornerem 1,2,3 i z minusami i nic
12 lis 00:30
Adamm: x=4
12 lis 00:31
Luxon: Mogłeś jeszcze przez 4 podzielić

x
3 − 4x − 48 = 0
(x−4)(x
2 + 4x +12) = 0
x = 4 ⋁ x
2 + 4x + 12 = 0 → nie ma rozwiązań, bo Δ < 0
Odp: x = 4.
Potencjalne pierwiastki wielomianu −
121
12 lis 00:32
Mariusz:
Dlatego lepiej sprowadzić do równania kwadratowego
a jeśli to równanie nie będzie miało rzeczywistych pierwiastków to skorzystać z trygonometrii
Nie tracimy czasu na zgadywanie pierwiastków które często nie jest skuteczne
a nawet jeśli jest skuteczne to nie zawsze jest szybsze
12 lis 02:10