Wyznacz liczby
princi5567: Trzy liczby tworzą ciąg arytmetyczny. Jeśli pierwszą liczbę zmniejszymy o 1,
drugą zwiększymy o 15, a trzecią zwiększymy o 37, to otrzymamy ciąg geometryczny.
Wyznacz te liczby, jeśli wiadomo, że ich suma jest równa 63.
10 lis 19:04
10 lis 19:08
Mila:
1) a,b,c− kolejne wyrazy c. a
a+b+c=63⇔
b−r+b+b+r=63⇔3b=63⇔b=21
21−r,21,21+r − wyrazy c.a
2) a−1,b+15, c+37− wyrazy c.g
(b+15)2=(a−1)*(c+37)
(21+15)2=(21−r−1)*(21+r+37)
362=(20−r)*(58+r)
r=−4 lub r=−34
a=25, b=21, c=17
lub
a=55, b=21, c=−13
Sprawdź, czy otrzymasz ciagi geometryczne.
10 lis 19:23
Mila:
II)
1) a,b,c− kolejne wyrazy c. a
a+b+c=63⇔
b−r+b+b+r=63⇔3b=63⇔b=21
a+c=42
2)
(b+15)2=(a−1)*(c+37)
362=(a−1)*(42−a+37)
1296=(a−1)*(79−a)
a=25 lub a=55
dalej wiadomo?
10 lis 19:32
Eta:
Hej
Mila 
nudzisz się?
10 lis 20:05
Mila:
Nie, czekam na uznanie
10 lis 20:33
princi5567: Dziękuję
10 lis 23:40
Eta:
I
Mila się doczekała
11 lis 00:02