ciągi aryt i geo
mac: zad. Trzy liczby tworzą ciąg arytmetyczny. Jeśli pierwszą liczbę zmniejszymy o 1, drugą
zwiększymy o 15, a trzecią liczbę zwiększymy o 37, to otrzymamy ciąg geometryczny. Wyznacz te
liczby, jeśli wiadomo, że ich suma jest równa 63.
ułożyłem taki układ równań
x+y+z=63
(y+15)2=(x−1)(z=37)
y=(x+z)/2
i kilka razy próbowałem go rozwiązać ale nie chce mi wyjść wynik
3 sty 19:00
ICSP: z ostatniego równania : x+z = 2y. Podstawiając do pierwszego:
2y + y = 63 ⇒ y = 21
Mamy zatem:
x + z = 42
Popraw drugie równanie.
3 sty 19:02
mac: Odpowiedź ma być taka
x=25 x=55
y=21 lub y=21
z=17 z=−13
3 sty 19:03
Janek191:
Z 3) x + z = 2 y ⇒ z = 2 y − x = 42 − x
do 1)
2 y + y = 63 ⇒ 3 y = 63
y = 21
====
( 21 + 15)2 = ( x − 1)*( 42 − x + 37) itd,
3 sty 19:04
mac: w drugim równaniu powinno być (y+15)2=(x−1)(z+37)
3 sty 19:04
mac: dziękuję
3 sty 19:24