Obliczanie logarytmu, znalezienie x.
Agnieszka: Witam! Prosiłabym o rozwiązanie tego przykładu:
log5 x = 3 log5 3 − 1/3 log5 8 + 3/2 log5 25
9 lis 17:22
5-latek: A znasz wzory Agnieszko ?
9 lis 17:31
9 lis 17:38
Agnieszka: Omg człowieku masz rozwiązać zadanie, nie mnie uczyć.
9 lis 17:42
Agnieszka: Owszem, znam. Stosuje je, jednak mimo wszystko coś mi nie wychodzi. Dlatego proszę o
rozwiązanie tego konkretnego przykładu.
9 lis 17:42
5-latek: Widzisz ja nic nie musze
Nawet mialem napisac rozwiazanie ale po tym poscie patrz wyzej
9 lis 17:52
Agnieszka303: Ktoś widocznie napisał za mnie, gdyż nie zarezerwowałam nicku. Cóż...
9 lis 17:54
5-latek: Nastepny mysli z ejest anonimowy
Juz wielu hejterow staje wlasnie przed sadem .
3log
53= log
527
| 1 | |
| log58= log581/3= log52 |
| 3 | |
| 3 | | 3 | | 3 | |
| log525= |
| *log552= |
| *2log55= 3 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
zapiszmy to tak
log
x= log
527−log
58+log
5125 bo 3= log
5125
Sprawdz vczy dobrze przepisane zadanie masz
9 lis 18:33
5-latek: −log52 ma byc
9 lis 18:35
Agnieszka303: Dziękuję!
9 lis 19:22
5-latek: Za duzo sie myle dzisiaj
ma byc log5x = ....... i oczywiscie x>0
9 lis 19:26