Funkcja nieparzysta
5-latek: Wykazac z efunkcja okreslona wzorem
f(x)= log(x+
√x2+1) jest nieparzysta
dziedzina to zbior liczb R wobec tego zbior dziedziny jest symetryczny wzgledem zera wobec
tego jesli x ∊D to −x∊D
f(−x)=log( −x+
√(−x)1+)= log(−x+
√x2+1)=
log(√x2+1−x) = −log(
√x2+1+x
Wiec f(x)= −f(x)
Jednak autor po tym moim czerwonym zapisie stosuje taki zapis ktorego troche nie rozumoiem
| | √x2+1−x | | √x2+1−x | |
= log |
| = log |
| )= |
| | x2+1−x2 | | (√x2+1−x)(√x2+1+x | |
| | 1 | |
log |
| = log(√x2+1+x)−1= −log(√x2+1+x)= −f(x) |
| | √x2+1+x | |
To ze mnozy przez sprzezenie to widze . wiec proszse tego nie pisac .Tylko proszse wytlumaczyc
dlaczego wlasnie tak
8 lis 17:56
jc: Dobry wieczór 5−latku

Jeśli f jest nieparzysta to f(x)+f(−x)=0. Po prostu sprawdź, czy tak jest.
8 lis 18:07
5-latek: Dobry wieczor
jc 
tak jest .
MI chodzi konkretnie o te przeksztalcenie
Wywalil po wymnozeniu przez sprzezenie do mianownika a potem rozbija (a+b)(a−b)
8 lis 18:23
jc: Skoro tak jest, to nie zawracaj sobie głowy, dlaczego, ktoś tak napisał.
Ja bym liczył tak, jak napisałem. Wychodzi?
8 lis 18:26
5-latek: Tak
jc 
Wychodzi . dzieki
8 lis 18:28
8 lis 18:41
iteRacj@: autor stosuje zapis którego trochę nie rozumiem, dlaczego właśnie tak?
8 lis 21:16
iteRacj@: czy o wyjaśnienie tego przejścia chodzi?
8 lis 21:18
5-latek: Dobry wieczor
iteRacj@ 
Nie . W liczniku to drugie x
2 jest poza pierwiastkiem
Jesli tak ma byc jak zapisals to prosze o rozpisanie
8 lis 21:21
PW: Tak, przecież nie widać "gołym okiem", że
a to było potrzebne dla uzasadnienia równości log(f(x))=−log(f(x)).
8 lis 21:25
iteRacj@: najpierw źle przepisałam, teraz jest właściwy przykład
i tam jest po prostu dzielenie przez 1
| | (√x2+1−x) | | (√x2+1−x) | |
log (√x2+1−x) = log |
| = log |
| |
| | 1 | | 1+x2−x2 | |
| | (√x2+1−x) | | (√x2+1−x) | |
= log |
| = log |
| |
| | x2+1−x2 | | (√x2+1−x)(√x2+1+x) | |
8 lis 21:32
5-latek: dziekuje CI i dobranoc

Jutro rano do pracy (1 zmiana
8 lis 21:36
iteRacj@: tak jest, pracy nigdy dosyć !
8 lis 21:40
PW: I to mówi ktoś, kto ma dwa fakultety?
8 lis 22:05
iteRacj@: 
kształciłam się na koszt mojej ojczyzny po raz pierwszy
i to muszę odpracowywać dozgonnie !
potem to już z pracy własnej i męża, ale też dzięki trosce władz naszych,
więc warto odpłacić się wdzięcznością
no i ZUS trzeba wspomgać, bo słabo sobie radzi
a i urząd skarbowy wesprzeć co miesiąc
no i samorząd lokalny potrzebuje
i podatki unijne czekają
dziesięcina
świętopietrze...
a teraz jeszcze po trzy abonamenty na osobę
PW trzeba pracować nieustannie, zgodzisz się?
8 lis 22:34