matematykaszkolna.pl
Funkcja nieparzysta 5-latek: Wykazac z efunkcja okreslona wzorem f(x)= log(x+x2+1) jest nieparzysta dziedzina to zbior liczb R wobec tego zbior dziedziny jest symetryczny wzgledem zera wobec tego jesli x ∊D to −x∊D f(−x)=log( −x+(−x)1+)= log(−x+x2+1)= log(x2+1−x) = −log(x2+1+x Wiec f(x)= −f(x) Jednak autor po tym moim czerwonym zapisie stosuje taki zapis ktorego troche nie rozumoiem
 x2+1−x x2+1−x 
= log

= log

)=
 x2+1−x2 (x2+1−x)(x2+1+x 
 1 
log

= log(x2+1+x)−1= −log(x2+1+x)= −f(x)
 x2+1+x 
To ze mnozy przez sprzezenie to widze . wiec proszse tego nie pisac .Tylko proszse wytlumaczyc dlaczego wlasnie tak
8 lis 17:56
jc: Dobry wieczór 5−latku emotka Jeśli f jest nieparzysta to f(x)+f(−x)=0. Po prostu sprawdź, czy tak jest.
8 lis 18:07
5-latek: Dobry wieczor jc emotka tak jest . MI chodzi konkretnie o te przeksztalcenie Wywalil po wymnozeniu przez sprzezenie do mianownika a potem rozbija (a+b)(a−b)
8 lis 18:23
jc: Skoro tak jest, to nie zawracaj sobie głowy, dlaczego, ktoś tak napisał. Ja bym liczył tak, jak napisałem. Wychodzi?
8 lis 18:26
5-latek: Tak jc emotka Wychodzi . dzieki
8 lis 18:28
5-latek: jc spojrzyj na to zadanie i jesli mozesz to rozpisz tak po szkolnemu https://matematykaszkolna.pl/forum/361035.html
8 lis 18:41
iteRacj@: autor stosuje zapis którego trochę nie rozumiem, dlaczego właśnie tak?
 x2+1−x2 
log

x2+1−x2 
8 lis 21:16
iteRacj@: czy o wyjaśnienie tego przejścia chodzi?
8 lis 21:18
5-latek: Dobry wieczor iteRacj@ emotka Nie . W liczniku to drugie x2 jest poza pierwiastkiem Jesli tak ma byc jak zapisals to prosze o rozpisanie
8 lis 21:21
PW: Tak, przecież nie widać "gołym okiem", że
 1 
x2+1−x =

,
 x2+1+x 
a to było potrzebne dla uzasadnienia równości log(f(x))=−log(f(x)).
8 lis 21:25
iteRacj@: najpierw źle przepisałam, teraz jest właściwy przykład i tam jest po prostu dzielenie przez 1
 (x2+1−x) (x2+1−x) 
log (x2+1−x) = log

= log

1 1+x2−x2 
 (x2+1−x) (x2+1−x) 
= log

= log

x2+1−x2 (x2+1−x)(x2+1+x) 
8 lis 21:32
5-latek: dziekuje CI i dobranoc emotka Jutro rano do pracy (1 zmiana
8 lis 21:36
iteRacj@: tak jest, pracy nigdy dosyć !
8 lis 21:40
PW: I to mówi ktoś, kto ma dwa fakultety?
8 lis 22:05
iteRacj@: emotka kształciłam się na koszt mojej ojczyzny po raz pierwszy i to muszę odpracowywać dozgonnie ! potem to już z pracy własnej i męża, ale też dzięki trosce władz naszych, więc warto odpłacić się wdzięcznością no i ZUS trzeba wspomgać, bo słabo sobie radzi a i urząd skarbowy wesprzeć co miesiąc no i samorząd lokalny potrzebuje i podatki unijne czekają dziesięcina świętopietrze... a teraz jeszcze po trzy abonamenty na osobę PW trzeba pracować nieustannie, zgodzisz się?
8 lis 22:34