Okresowosc
5-latek: Znalezc wszystkie liczby calowite n dla ktorych funkcja
| | 5 | |
f(x)= cos nx*sin |
| x ma okres 3π |
| | n | |
7 lis 18:11
5-latek:
7 lis 18:30
5-latek: jest ktos w stanie pomoc?
7 lis 19:06
5-latek:
8 lis 16:21
jc: Analiza starożytnych.
f(0)=f(3π)
sin 15π/n = 0
15π/n = kπ
15=kn, n=±1, ±3, ±5, ±15
Być może w wyborze pomoże to
f(x) = (1/2) [ sin(n+1/n)x − sin(n−1/n)x]
8 lis 19:03
5-latek: A tak jak dla przedszkolaka ?
Odpowiedz jest taka jaka napisales
8 lis 19:07
jc: f(x+3π)=f(x), w szczególności dla x=0. To na dało pewną liczbę kandydatów do sprawdzenia.
Spróbujmy rozwiązać równanie f(x+3π)=f(x).
cos nx sin 5x/n = cos n(x+3π) sin 5(x+3π)/n = (−1)n cos nx sin 5(x+3π)/n
sin 5x/n = (−1)n sin 5(x+3π)/n
x = nt/5
sin t = (−1)n sin (t + 15π/n)
15/n=k
sin t = − sin (t + kπ), faktycznie tak jest.
Teraz mógłbym to uporządkować ... może później.
8 lis 19:25
5-latek: na razie CI dziekuje
8 lis 19:27