rozkladanie wielomianow
kuba: Mam problem odnośnie rozłożenie tego wielomianu w(x)= x3 −10x +9
Czy ten sposób jest dobry?
W(x) = x(x2−10) +9
W(x) = x(x − √10(x + √10) +9
7 lis 14:23
Jerzy:
To nie jest rozkład na czynniki.
W(x) = x3 − 9x − x + 9 = x(x2 − 9) − (x − 9) = (x2 − 9)(x − 1) = (x + 3)(x − 3)(x + 1)
7 lis 14:27
Jerzy:
Ostatni nawias (x − 1) oczywiście.
7 lis 14:27
Adamm: źle Jerzy
7 lis 14:28
kuba: A ok, dzięki za pomoc
7 lis 14:29
kuba: Wiec jak jest dobrze?
7 lis 14:30
the foxi: (x−1)(x2+x−9) i drugi czynnik rozłóż rozwiązując równanie kwadratowe
7 lis 14:31
Jerzy:
Kuż.. faktycznie. Możesz podzielić go przez: (x − 1)
7 lis 14:32
kuba: a jest jakas metodo rozwiązywania tego typu wielomianow czy tak po prostu to widac?
7 lis 14:39
the foxi: Rozwiązywania? Najłatwiej poszukać pierwiastków sposobem ze strony
121, a potem podzielić
przez (x−a), gdzie a jest pierwiastkiem, ten sposób działa w większości zadań szkolnych.
7 lis 14:47
kuba: dzieki za pomoc
7 lis 14:48
kuba: dzieki za pomoc
7 lis 14:48