oblicz
alex: kąt rozwarcia stożka ma miare 600 a wysokość stozka jest równa 15cm. obliczpole powierzchni
calkowitej stozka
6 lis 11:40
Jerzy:

Policz r oraz l i podstaw do wzoru na pole.
6 lis 11:43
alex: no nie wiem jak obliczyc r lub l
6 lis 11:48
Jerzy:
A słyszałeś/aś coś o funkcjach trygonometrycznych w trójkącie prostokątnym ?
6 lis 11:50
5-latek: z trojkata 30o 60o 90o a taki byl w gimnazjum
6 lis 11:50
alex: no niestety nie umiem jestem w gimnazjum w2klasie i to teraz mamy
6 lis 12:01
Jerzy:
A Twierdzenie Pitagorasa zna ?
6 lis 12:04
alex: tak znam tylko podana jest wysokosc jakbym mial tworzaca lub promien to bynie bylo problemu
6 lis 12:09
6 lis 12:15
Jerzy:
To inaczej , ile wynosi wysokość trójkąta równobocznego ?
6 lis 12:15
Jerzy:
Wycofaj się z ostatniej podpowiedzi
6 lis 12:17
5-latek: Wlasnie zauwazylem to i juz mialem pisac
6 lis 12:17
alex: na wysokosc trojkata jest wzor a √3 /2
6 lis 13:21
alex: jak l wyszło 30
6 lis 13:22
Jerzy:
Skoro znaz h , to obliczysz a , z kolei promień r to połowa a.
6 lis 13:23
Jerzy:
Kolega się pomylił.
6 lis 13:23
alex: a√3=30 co dalej z tym a nie jest rowne 30 jak to obliczyc
6 lis 13:27
Jerzy:
| | 30 | |
a = |
| = 10√3 , zatem : r = 5√3 |
| | √3 | |
6 lis 13:29
alex: dzieki wielkie
6 lis 13:53