Trygonometria
Ania: Dobry wieczór
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu kilku zadanek. Będę bardzo wdzięczna
1.a) Podaj miarę łukową kąta 72
◯
| 7 | |
b) Podaj miarę stopniową kąta |
| π |
| 12 | |
2. Oblicz:
a) cos 405
◯
b) sin 1125
◯
c) tg (−330
◯)
3. Wyznacz x <−2π,2π>, jeśli:
b) tgx =
√3
the foxi: 2.
| √2 | |
a)cos405°=cos(360°+45°)=cos45°= |
| |
| 2 | |
| √2 | |
b)sin1125°=sin(3*360°+45°)=sin45°= |
| |
| 2 | |
c)tg(−330°)=−tg330°=−tg(270°+60°)=...
| 9 | | 9 | |
d)cos |
| π=cos( |
| *180°)=cos(9*45°)=... |
| 4 | | 4 | |
dwa ostatnie spróbuj zrobić sama w ten sposób, jak ja poprzednie
A jeśli nie masz pomysłu jak,
430.