Potęgowanie
Amadeusz: 58 + 3 * 253 − 57 + 2 * 56
Odpowiedź z książki: 58
40/63, ppkt a), Matematyka 1, Operon, 2007.
5 lis 18:53
Janek191:
253 = (52)3 = 56
58 = 25*56
57 = 5*56
5 lis 18:56
Eta:
58+3*56−57+2*56= 58+5*56−57= 58+57−57= 58
5 lis 18:58
Amadeusz: @Eta głupie pytanie pewnie, ale z czego wynikają te konkretne działania na potęgach?
5 lis 19:24
Janek191:
Faktycznie głupie pytanie

a
m * a
n = a
m + n
(a
m)
n = a
m*n
5 lis 19:35
5 lis 19:36
Amadeusz: nie chodziło mi o iloczyn potęg tylko o iloczyny podstaw...
5 lis 19:45
Eta:
3*

+2*

= .. ile?
to 3*<5
6>+2*<5
6>= ... ile?
5 lis 19:47
5-latek: Albo
polecam ksiazke Krowy w labiryncie
5 lis 19:48
Janek191:
Nie był wtedy w szkole jak Pani w I klasie SP to tłumaczyła

5 lis 19:49
Eta:
5 lis 19:57