x
bc: Oblicz granicę ciągu un jeśli un =(1 − 12 )n
4 lis 17:19
Jerzy:
Przepisz porządnie.
4 lis 17:20
bc: | | 1 | |
un = (1− |
| )n bład jest u góry |
| | n2 | |
4 lis 17:21
Jerzy:
| | −1 | |
= lim [(1 + |
| )n2]n/n2 = (e−1)0 = 1 |
| | n2 | |
4 lis 17:24
Janek191:
lim un = 1
n→+∞
4 lis 17:24
bc: czemu powiedziałeś że jest żle, przecież to też u góry jest ciąg? i wtedy granica będzie 0 ?
4 lis 17:24
Jerzy:
W żadnym zbiorze zadań, nie znajdziesz takiego zapisu.
4 lis 17:25
bc: 
co ty zrobiłeś tam u góry?
4 lis 17:25
jc:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
1 > (1− |
| )n ≥ 1 − n |
| = 1 − |
| |
| | n2 | | n2 | | n | |
Trzy ciągi, granica = 1
4 lis 17:27
4 lis 17:27
Mila:
| | −1 | | 1 | |
=limn→∞(1+ |
| )n*(1+ |
| )n=e−1*e1=eo=1 |
| | n | | n | |
4 lis 17:33
Jerzy:
Witaj
Mila 
... perfect
4 lis 17:34
bc: czemu ci tak wyszlo? jak to zamienilas
4 lis 17:47
Janek191:
(1 − a2) = ( 1 − a)*(1 + a)
4 lis 17:50
Jerzy:
a2 − b2 = ( a + b)*(a − b)
4 lis 17:51
4 lis 17:57
Jerzy:
Tak.
4 lis 17:58
bc: dżiękuje
4 lis 18:03