Analiza
Mariusz: Wykazać, że wśród prostokątów wpisanych w trójkąt równoboczny o boku a>0 istniej taki, który ma
największe pole. Znaleźć to pole.
Od czego zacząć jak to ugryźć ?
Za każdą pomoc będę wdzięczny
zadanie znajdę się w temacie o funkcjach ciągłych więc na pewno jest to jakoś powiązane.
2 lis 21:31
kochanus_niepospolitus:

P = (2x)*(2y)
y =
√3w ; a = x+w −> y =
√3(a−x)
Czyli: P = (2x)*(2
√3(a−x)) ; gdzie 'a' to stała
P = 4
√3x*(a−x)
| | 0+a | | a | |
Maximum ta parabola osiąga dla x = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | a | |
PMax = 4√3*( |
| )2 = a2√3 |
| | 2 | |
2 lis 21:44
Mariusz: Dziękuje bardzo
2 lis 21:59
kochanus_niepospolitus:
| | a | |
uwaga ... błąd popełniłem ... 'moje a' to tak naprawdę |
| |
| | 2 | |
2 lis 22:11
2 lis 22:13