ciągi geometryczne i arytmetyczne
Smutny słaby uczeń: trzy różne liczby, których suma jest równa 63 są trzema kolejnymi wyrazami
ciągu geometrycznego, jednocześnie te liczby są pierwszym, czwartym i szesnastym wyrazem
ciągu arytmetycznego. Znajdź te liczby
2 lis 19:55
kochanus_niepospolitus:
a1 ; a4 ; a16 to trzy kolejne wyrazy ciągu geometrycznego
więc mamy:
a1*(18r) = 63
(a1+3r)2 = a1*(a1+15r)
układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi (a1 i r) ... rozwiązujesz
2 lis 20:01
Eta:
Ejjj "kochaniuśki"

3a
1+18r=63
2 lis 20:27