trygonometria
oleg: pod tym linkiem jest przykład nad którym sie męczę
https://matematykaszkolna.pl/forum/8170.html
pytam skąd się wzięło i dlaczego bogdan tak to rozpisał.
sin
4x + cos
4x = sin
4x + 2sin
2cos
2 + cos
4x − 2sin
2cos
2 = to czaję skad to wziąl ze wzoru
teraz dalej
| | 1 | |
= (sin2x + cos2x)2 − . skąd to wziął >>>(1/2) * 4sin2cos2 <<<< niby wiem bo |
| *4 daje |
| | 2 | |
2 ale dlaczego tak rozpisał ?
teraz magia "1" wiem skąd ale
= 1 − >>>> (1/2)sin
22x<<<< skad ten zapis skąd 2x

? analizuję ten przykład i nie mogę go
rozwalić?
jakiś wzór tylko który?
1 lis 17:43
oleg: nikt nie potrafi wytłumaczyć? help..
1 lis 18:43
Maciek: sin2x=2sinxcosx
1 lis 18:46
Mila:
Napisz to zadanie − treść, tam jest dużo komentarzy.
1 lis 18:51
oleg: | | 5 | |
Oblicz sumę wszystkich rozwiązań równania sin4x + cos4x= |
| należących do przedziału |
| | 8 | |
1 lis 19:04
Mila:
Po 20 napiszę.
1 lis 19:11
Jerzy:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| (sin2x)2 = |
| (2sinxcosx)2 = |
| *4sin2x*cos2x = 2sin2*cos2x |
| 2 | | 2 | | 2 | |
i czego tu nie rozumiesz ?
1 lis 19:12
Mila:
| | 5 | |
(sin2x+cos2x)2−2*sin2x*cos2x= |
| |
| | 8 | |
Dotąd rozumiesz?
1 lis 19:14
oleg: nie łapię tego w ostatniej linijce w nawiasie z jakiego to wzoru ?
1 lis 19:18
oleg: ginie cosinus jak?
1 lis 19:19
Jerzy:
sin2x = 2sinxcosx
4sin2xcos2x = (sin2x)2
1 lis 19:20
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
2sin2xcos2x = |
| 4sin2xcos2x = |
| (sin2x)2 |
| | 2 | | 2 | |
a teraz ?
1 lis 19:22
oleg: nie, niestety nie wiem co tu wolno podnieśc do kwadratu?
1 lis 19:29
oleg: pierwszy wzór oczywiście znam i za go wstawiłeś ?
1 lis 19:29
Jerzy:
(a*b*c)2 = ?
1 lis 19:30
oleg: pierwszy wzór oczywiście znam i za go wstawiłeś sin2x = 2sinxcosx ?
1 lis 19:30
oleg: bożesz nie mogłes napisać / i teraz obustronnie do kwadratu
1 lis 19:33
Jerzy:
Jakie obustronnie ?
1 lis 19:34
oleg: | | 1 | |
no dobra czyli będzie |
| 4 sin2xcos2x=38 teraz znowu magia skąd 12 ? |
| | 2 | |
1 lis 19:34
Mila:
(sin
2x*cos
2x)=(sinx*cosx)
2
sin2x=2sinx*cosx /:2
Teraz widzisz?
1 lis 19:36
oleg: tak wreszcie fajnie umiesz pokazać

super
1 lis 19:38
Jerzy:
Człowieku, o czym bredzisz ?
Chcemy "zwinąć" wyrażenie 2*sin
2x*cos
2x
| | 1 | | 1 | |
Robimy to tak: 2sin2xcos2x = |
| (4*sin2x*cos2x) = |
| (sin2x)2 |
| | 2 | | 2 | |
1 lis 19:38
oleg: | | √3 | | √3 | |
dalej będzie sin2x= |
| lub sin2x=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
1 lis 19:39
oleg: Jerzy: nie bredzisz tylko nie rozumiem ale Mila genialnie wyjasniła
1 lis 19:40
oleg: | | −π | |
teraz wykres od < |
| , π> |
| | 2 | |
1 lis 19:41
oleg: | | 5π | |
i znowu problem mi wychodzi suma |
| |
| | 6 | |
1 lis 19:42
oleg: :(
1 lis 19:42
oleg: Mila help....bo to zła odpowiedź
1 lis 19:42
oleg: ok dziękuje za pomoc i jak to mowia lepiej zerżnąc nic czas tracic jesli się czegos nie wie bo
i tak sie czlowiek niczego nie dowie oprócz PROSTYCH I OCZYWISTYCH przykladów typu sinus 90
stopni =1 dobrej nocy
1 lis 19:59
Mila:
Bez nerwów, jestem, tłumaczyć dalej?
1 lis 20:47
5-latek: A tak nawiasem mowiac to masz Pana
Bogdana (pozdrawiam

) na forum wiec go ladnie
popros o wytlumaczenie
1 lis 21:06
Mila:
| | √3 | | √3 | | π | |
(1) sin(2x)= |
| lub (2) sin(2x)=− |
| i x∊<− |
| ,π> |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | 2π | |
1) 2x= |
| +2kπ lub 2x= |
| +2kπ /:2 |
| | 3 | | 3 | |
sprawdzamy dla jakiego k obliczony x należy do podanego przedziału
| | π | | π | |
k=0 to x= |
| ∊D lub x= |
| ∊D |
| | 6 | | 3 | |
| | π | | 5π | | π | | 2π | |
k=−1 to x= |
| −π=− |
| ∉D lub x= |
| −π=− |
| ∉D |
| | 6 | | 6 | | 3 | | 3 | |
2)
| | 4π | | 5π | |
2x= |
| +2kπ lub 2x= |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | |
| | 2π | | 5π | |
x= |
| +kπ lub x= |
| +kπ |
| | 3 | | 6 | |
| | 2π | | 5π | |
k=0 to x= |
| ∊D lub x= |
| ∊D |
| | 3 | | 6 | |
| | 2π | | π | | 5π | | π | |
k=−1 to x= |
| −π=− |
| ∊D lub x= |
| −π=− |
| ∊D |
| | 3 | | 3 | | 6 | | 6 | |
1 lis 21:34