trygonometria
mm4: oblicz sumę wszystkich rozwiązań równania sin4x + cos4x=5/8 należacych do przedzialu
<-π/ ; π>
rozwiazuje w ten sposób:
sin4x + cos4x=5/8
(sin2x + cos2x)(sin2x - cos2x)=5/8
sin2x -cos2x=5/8
cos2x=1 - sin2x (z jedynki trygonometrycznej)
a wiec:
sin2x - 1 + sin2x = 5/8
2sinx = 13/8
sin2x=13/16
sinx=√13/4 lub sinx= - √13/4
co dalej? prosze o pomoc
9 lut 11:22
Bogdan:
Uwaga.
a4 + b4 nie rozkłada się w zbiorze liczb rzeczywistych na (a2 - b2)(a2 + b2)
natomiast a4 - b4 tak, czyli a4 - b4 = (a2 - b2)(a2 + b2)
9 lut 11:34
mm4: to jak rozwiazać to rownanie?
9 lut 11:47
Bogdan:
sin4x + cos4x = sin4x + 2sin2cos2 + cos4x - 2sin2cos2 =
= (sin2x + cos2x)2 - (1/2) * 4sin2cos2 = 1 - (1/2)sin22x
Mamy więc 1 - (1/2)sin22x = 5/8 stąd 3/8 - (1/2)sin22x = 0
mnożymy obustronnie przez (-2)
sin22x - 3/4 = 0
(sin2x - √3/2)(sin2x + √3/2) = 0
sin2x = √3/2 lub sin2x = -√3/2
sin2x = sin(π/3) lub sin2x = -sin(π/3) → sin2x = sin(-π/3)
2x = π/3 + k*2π lub 2x = 2π/3 + k*2π
lub sin2x = -π/3 + k*2π lub sin2x = 4π/3 + k * 2π
k € C
x = π/6 + k*π lub x = π/3 + k*π lub x = -π/6 + k*π lub x = 2π/3 = k*π
Dobieramy k całkowite takie, aby rozwiązania należały do podanego przedziału
9 lut 11:50