Naszkicuj wykres funkcji i napisz przekształcenia funkcji
Paula: Naszkicuuj wykres funkcji: f(x)=2−|log2(x−1)|
31 paź 16:10
Mila:

1)
y=log2(x)→T
[1,0]⇒otrzymasz wykres funkcji:
2)
y=log2(x−1)→Symetria względem OX , części wykresu opowiadającej wartościom ujemnym⇒
3)
g(x)=|log2(x−1)|
dalej w następnym wątku
31 paź 21:20
31 paź 21:21
Paula: Potem będzie wektor [0,2]⇒ y= |log2(x−1)|+2 a następnie −f(x) ⇒ y= −|log2(x−1)|+2 ? Czy może
odwrotnie? Napierw −f(x) a później wektor ?
31 paź 22:16
Mila:

3)
g(x)=|log2(x−1)|→ symetria względem OX⇒
4)
h(x)=−|log2(x−1)|→T
[0,2]⇒
5)
f(x)=2−|log2(x−1)|
31 paź 22:24
Paula: Ok. Dziękuję za pomoc
31 paź 22:47