Może ktoś podać wynik
Marek: 92x+3=3√27
30 paź 17:53
Janek191:
(32)2 x + 3 = 3 *3√3
34 x + 6 = 32,5
30 paź 17:54
wiesiu: 3
4x+6=3
2.5
4x+6=2.5
30 paź 17:58
Marek: Ale skąd te 2.5 w potędze?
30 paź 18:07
the foxi: 3√27=3*270,5=3*31,5=32,5
30 paź 18:10
Marek: Jak się nauczyć w głowie liczyć żeby wiedzieć że 3*27
0.5 to tyle samo co 3
2.5
?
30 paź 18:26
Janek191:
3*270,5 = 3*(33)0,5 = 3*33*0,5 = 3*31,5 = 32,5
30 paź 18:28
wiesiu: 33=27
(33)0.5=√27
31.5=√27
No i mnożysz przez 3 czyli dodajesz jedynkę do wykładnika i gotowe
30 paź 18:29
the foxi: 186 <−−−− tu masz wzory a
x*a
y=a
x+y, (a
x)
y=a
x*y, a
0,5=
√a oraz inne
podstawowe, jeśli wykonujemy działania na potęgach.
30 paź 18:29