okrąg wpisany w romb
jurek:

Promień okręgu wpisanego w romb ABCD jest równy 2
√2. Odcinek CE ma długość 8. Oblicz pole
rombu.
29 paź 22:46
Janek191:
O − środek okręgu
x = I OC I
Mamy
x2 = (2√2)2 + 82 = 8 + 64 = 72 = 36*2
x = 6√2
zatem
I AC I = 2 x = 12 √2 oraz I BD I = 2*2√2 = 4 √2
Pole rombu
P = 0,5 I AC I * I BD I = 0,5*12√2*4√2 = 48 [ j2]
========================================
30 paź 09:42
Janek191:
Źle − coś mnie zaćmiło.
30 paź 09:45
Janek191:
Niech
I BE I = y
8 y = (2p{2])2 = 8
y = 1
I BO I2 = 12 + (2p{2])2 = 1 + 8 = 9
I BO I = 3
Pole rombu
P = 0,5*( 2*6√2)*6 = 36√2 [ j2]
=============================
30 paź 09:50
30 paź 21:17