Okrąg wpisany w romb
jurek:

Promień okręgu wpisanego w romb ABCD jest równy 2√2. Odcinek CE ma długość 8. Oblicz pole
rombu.
29 paź 23:52
Eta:

2α+2β=180
o ⇒ α+β=90
o ΔBSC jest prostokątny
więc r
2=8x ⇒ x=1 to a=9
P=a*2r =36
√2 [j
2]
≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈
30 paź 00:38
jurek: Bardzo dziękuję.
30 paź 01:04
werka223: mam pytanie dlaczego r2=8x?
24 wrz 19:24
xyz:
Podobieństwo trójkątów BS(szara kropka) oraz SC(szara kropka) − cecha kąt kąt
24 wrz 19:32
BAI PING TING: trojkat SBC jest prostokatny a wiesz ze w takin trojkacie wyosokosc jest rowna sredniej
geometrycnej dlugodci nas jakie podzielila przeciwprostokatna
zauwaz z e r to wysokosc
wiec r= √8*x ⇒r2= 8*x
24 wrz 19:34