Wyznacz równanie okręgu
daniel: Wyznacz równanie okręgu opisanego na trójkącie ABC o wierzchołkach: A = (7,1) B = (5,5) C =
(−2,4)
29 paź 17:37
5-latek: Rusz swoje 4 litery zrob rysunek (zreszta do kazdego swojego zadania ) i napisz gdzie leezy
srodek okregu opisanego na trojkacie
29 paź 17:40
daniel: problem jest taki, że niestety tego nie rozumiem bo nie było mnie na tych tematach na
lekcjach...
29 paź 17:41
29 paź 17:42
daniel: Przecież tego tam nie ma
29 paź 17:44
5-latek:

Teraz widzisz co masz robic
Napisz rownanie symetralne AC i np AB
wyznacz ich punt przciecia
TO jest srodek okregu (S)
Odleglosc np punktu C od puntku C to dlugosc promienia
Mo zesz juz napisac rownanie okregu
Zacznij tez chodzic na lekcje
29 paź 17:49
5-latek: Tego zadania konkretnego nie ma ale jest wiadomosc gdzie lezy srodek okregu opisanego na
trojkacie np
29 paź 17:50
Eta:
Poczekaj cierpliwie
Janek191 zaraz za Ciebie rozwiąże wszystkie zadania
Wrzucaj następne , następne i następne.............
29 paź 17:50
Janek191:
29 paź 17:51
Eta:
29 paź 17:53
Janek191:
II sposób

( x − a)
2 + ( y − b)
2 = r
2
Wstaw za x i za y współrzędne podanych punktów i rozwiąż układ trzech równań.
29 paź 17:58
daniel: Janek191, rozwiązałem Twoim sposobem, dzięki
29 paź 18:37