Odległość punktu od prostej.
daniel: Dane są równania dwóch prostych: 4x−3y+13=0 i 4x+3y−29=0. Znajdź punkt znajdujący się w
odległości 12/5 zarówno od jednej, jak i od drugiej prostej.
Mila:

A(a,b)
Proste przecinają się, nie są prostopadłe (4*4−3*3≠0)
Punkt A leży na dwusiecznej kąta między prostymi.
1) punkt przecięcia prostych
k: 4x−3y+13=0 i
m: 4x+3y−29=0
−−−−−−−−−−−−−− +
8x=16
x=2, y=7
S=(2,7)
2) dwusieczna −zbiór punktów jednakowo odległych od ramion kąta,
otrzymamy równania dwóch dwusiecznych
P(x,y) − dowolny punkt dwusiecznej
Obie dwusieczne przechodzą przez punkt S, są do siebie prostopadłe⇔
x=2
i
y=2 równania dwusiecznych
3) na prostej y=7 mamy dwa punkty spełniające warunek:
| 12 | | 4x0−3*7+13| | |
d(A(x0,7),k)= |
| = |
| |
| 5 | | √42+32 | |
4x
0−8=12 lub 4x
0−8=−12
x
0=5 lub x
0=−1
A
1=(5,7), A
2=(−1,7)
lub
| 12 | | |4*2−3*y0+13| | |
d(A(2,y0),k)= |
| = |
| |
| 5 | | √42+32 | |
|21−3y
0|=12
y
0=3 lub y
0=11
A
3=(2,3), A
4=(2,11)