Oblicz odległość punktu od symetralnej.
daniel: Oblicz odległość punktu P = (4,5) od symetralnej odcinka AB o końcach A = (2,1) i B = (5,3)
29 paź 16:54
Eta:

1/ S −−−środek odcinka AB
wyznacz współrzędne S(..., ....)
2/ sym. k ⊥ AB
| | yA−yB | |
wyznacz współczynnik kierunkowy aAB= |
| =..... |
| | xA−xB | |
sym. k: y= −U{1}{a
AB(x−x
S)+y
S
y=...............
zapisz jej równanie w postaci ogólnej
odległość d punktu P od prostej k p wyznacz ze znanego wzoru wzoru:
Powodzenia
leniu
29 paź 18:01
29 paź 18:03
daniel: Nie zdaje matury z matematyki rozszerzonej
29 paź 18:16