29 paź 15:43
5-latek: a to dlugosc boku tego szescianu
29 paź 15:45
Mikołaj: Ale dlaczego jest tam s=a √3 ? Nie ogarniam tego ;−;
29 paź 15:46
Eta:
W trójkącie równobocznym o boku długości
a
| a√3 | |
h= |
| ( gimnazjum ... chodziłeś do gimnazjum? |
| 2 | |
| a√3 | |
to s=2h ⇒ s=2* |
| = a√3 |
| 2 | |
29 paź 15:57
5-latek:
\Nie szsescianu tylko szseciokata foremnego
taki szeciokat skada sie z 6 trojkatow rownobocznych
Skoro masz boki rowne i suma katow wewnwtrznych takiego szseciokata wynosi 720
o to
jeden kat wewnetrzny ma miare 120
o
Rozpatrzmy jeden taki trojkat (masz rysunek
Policz z tw cosinusow (s) krotsza przekatna i bedziesz bardziej pamietal
29 paź 16:00
Eta:
29 paź 16:01
5-latek: Eta rozwalila to lepiej
29 paź 16:01
5-latek: a cos nie tak jest ?
29 paź 16:02
5-latek: Przepraszam Ale chyba chcialem byc za bardzo orginalny
Poza tym naprawde nie chodzilem do gimnzajum
ja sobie tez zapamietam
29 paź 16:08
5-latek: A w szseciokacie foremnym dluzsza przekatna (oznaczmy ja przez d ma dlugosc 2a
zapamietaj to sobie .
29 paź 16:28