Proszę o POMOC;D
Paweł: Krótsza przekątna podstawy graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długość √3 a jego
wysokość jest równa 4 Oblicz objętość i długość przekątnych tego graniastosłupa?
19 mar 17:22
dero2005:
19 mar 17:37
dero2005:
s =
√3 = a
√3
a = 1
h = 4
S =
√h2 + s2 =
√42 + √32 =
√16 + 3 =
√19 →krótsza przekątna
d = 2a = 2
D =
√h2 + d2 =
√42 + 22 =
√16 + 4 =
√20 = 2
√5 → dłuższa przekątna
| | 3a2√3 | | 3*12√3 | | 3 | |
Pp = |
| = |
| = |
| √3 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3 | |
V = Pp*h = |
| √3*4 = 6√3 |
| | 2 | |
19 mar 17:45
Paweł: Dziękuje
19 mar 17:47
Arczi: W rozwiązaniu jest błąd, chopie pomnożyć trzeba x6, bo trójkąt rownobocznych w podstawie jest
6
24 lut 17:57
Pjoter: Arczi dobrze jest to zrobione zobacz sobie wzór na sześciokąt to ogarniesz
17 paź 13:13