MalWas: Udowodnij, że jeśli środki ramion trapezu połączymy odcinkiem to jest on równoległy
| a+b | |
do podstaw a i b oraz równy |
| . |
| 2 | |
28 paź 10:24
karty do gry : Średnia arytmetyczna.
28 paź 10:37
Janek191:

Z tw. Talesa wynika, że odcinek o długości x jest równoległy do podstaw trapezu.
Mamy
0,5 ( a + x )*h + 0,5 ( b + x)*h = 0,5 ( a + b)*2 h / *2
(a + x)*h + ( b + x)*h = ( a + b)
2 h / : h
a + x + b + x = 2*(a + b)
2 x = 2 a + 2 b − a − b
2 x = a + b / : 2
================
28 paź 11:22
MalWas: A jak udowodnić, że odcinek x jest równoległy do podstaw trapezu?
Mógłby ktoś to zapisać skąd to się bierze...
28 paź 12:24
PW: Uzasadnieniem równoległości jest twierdzenie odwrotne do twierdzenia Talesa. Trzeba zobaczyć
ramiona kąta, na których dwie proste wyznaczają odcinki tak samo proporcjonalne.
28 paź 12:29
MalWas: Z racji tego, że ja tego nie widzę to prosiłabym o rozpisanie
28 paź 12:34
PW: Najpierw, korzystając z tej podpowiedzi, udowodnij to:
360147
28 paź 13:28
Mila:
Jeżeli proste przecinające ramiona kąta wyznaczają na jednym ramieniu odcinki proporcjonalne
do odpowiednich odcinków na drugim ramieniu to te proste są równoległe.
28 paź 17:03
Eta:

Tak narysowany czworokąt jest równoległobokiem
i EF∥AB ∥DC
28 paź 19:50
MalWas: | a+b | |
Napisałaś tak od razu że EG=a+b oraz EF= |
| |
| 2 | |
Skąd to się tak od razu wzięło

29 paź 12:17
Jerzy:
Nie wdzisz tego na rysunku ?
29 paź 12:24
lolo: eta sam rysunek to za mało...
29 paź 13:14
5-latek: Rysunek i dowod masz w ksiazce wiec w czym problem ?
29 paź 13:38
MalWas: w jakiej książce?
31 paź 08:52
Adamm: rysunek, z dobrym komentarzem
nie trzeba być geniuszem by zrozumieć co przekazuje nam rysunek Ety, a przekazuje dużo
31 paź 09:32
5-latek:

Czesc
Adamm 
albo taki
FG linia srodkowa
Dla dowodu wykreslimy z punktu D przez G prosta ktora prztnie przdluznie AB w punkcie H
Trojkaty DGC i GBH sa przystajace bo
DG= GH z zalozenia
katy α rowne jako wierzcjholkowe
katy β rowne jako naprzemianlegle wewnetrzne
stad CD= BH
Zateem AH= AB+CD
Teraz popatrz na trojkat ADH i powiedz czym jest dla tego trojkata FG ?
czemu jest rowny ? (poprzedni post
Wniosek ?
31 paź 09:50
5-latek: Popraw sobie
CG = GB z zalozenia (popatrzylem nie na te odcinki
31 paź 09:52
Adamm: Cześć
31 paź 09:54
MalWas: Czy ktoś mógłby troszkę bardziej rozpisać metodę i rozwiązanie, które zamieściła Eta?
31 paź 17:35
PW:

Przez punkt F prowadzimy prostą równoległą do AB. Prosta ta przecina przekątną BD w pewnym
punkcie G. Z twierdzenia Talesa wynika, że G dzieli przekątną na połowy.
Patrzymy teraz na kąt DBC. Jego ramiona zostały przecięte prostą GF w ten sposób, że odcinki GB
i GD oraz FB i FC są tak samo proporcjonalne (są akurat równe, bo G dzieli BD na pól i F
dzieli BC na pół). Na podstawie twierdzenia odwrotnego do twierdzenia Taleda prosta FG jest
równoległa do DC.
Ponieważ DC||AB, a relacja równoległości jest przechodnia, więc również GF||AB..
Pokazaliśmy, że przez punkt G przechodzą proste EG i GF, obie równoległe do AB. Zgodnie z
piątym postulatem Euklidesa proste te pokrywają się (przez punkt G nienależący do AB
przechodzi tylko jedna równoległa do AB), czyli EF||AB.
A podpowiadałem, pani
MalWas.
31 paź 17:40
PW: Korekta: Talesa, nie Taleda. Przepraszam, mistrzu, to sąsiednie klawisze.
31 paź 17:42
PW: I w pierwszym zdaniu: Przez punkt E prowadzimy prostą równoległą do AB.
31 paź 18:36