Pochodne
Lp: Oblicz pochodną :
| | −1 | | 2 | |
1) f(x)= |
| + |
| +x+3x2 |
| | x2 | | 3x | |
2) f(x)=3x
2*
3√x
Proszę o wzory
27 paź 17:09
the foxi: (x
a)'=ax
a−1
(x+y)'=x'+y'
(xy)'=x'y+xy'
Te trzy powinny wystarczyć.
27 paź 17:13
Lp: Właśnie takich użyłam i coś mi nie wychodzi
| | −1 | | 1 | |
Pochodna z |
| to |
| ? |
| | x2 | | x4 | |
27 paź 17:18
the foxi: | | −1 | | 2 | |
( |
| )'=(−x−2)'=2x−3= |
| |
| | x2 | | x3 | |
27 paź 17:21
the foxi: a)
| | −1 | | 2 | | 2 | |
f(x)= |
| + |
| +x+3x2=−x−2+ |
| x−1+x+3x2 |
| | x2 | | 3x | | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
f'(x)=(−x−2+ |
| x−1+x+3x2)'=(−x−2)'+( |
| x−1)'+(x)'+(3x2)'= |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
=2x−3− |
| x−2+1+6x= |
| − |
| +1+6x |
| | 3 | | x3 | | 3x2 | |
27 paź 17:27
Lp: Ktoś może rozpisać 2) , coś mi nie wychodzi
27 paź 17:35
5-latek: 2)
f(x}= 3x
2*x
1/3
| | 1 | |
f'(x)= 2*3x* |
| x1/3−1=dokoncz |
| | 3 | |
27 paź 18:10
5-latek: I jak bola zęby to najpierw nalezy odwiedzic dentyste a potem brac sie za zadania .
27 paź 18:13
27 paź 18:14
Adamm: nawet te wzory typu "pochodna z √x" tam są, pomimo że ich nie potrzebujesz
(bo wzór (xn)'=nxn−1 całkowicie wystarcza)
27 paź 18:15