nienawidzę trygonometrii-zbiór wartości
kama: robię i co dalej
| | π | |
wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=sinx+cos(x− |
| ) |
| | 3 | |
| | π | | π | | | | | |
f(x)=cos( |
| −x)+cos(x− |
| )=2cos |
| cos |
| = |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
| | | | | | π | | 5π | |
2cos |
| cos |
| =2cos |
| cos( |
| −x) co jest źle? bo dalej nic |
| | 2 | | 2 | | 12 | | 12 | |
mi nie pasuje
27 paź 17:00
karty do gry : | | √3 | | 1 | | √3 | | 1 | |
f(x) = sinx + |
| sinx + |
| cosx = (1 + |
| )sinx + |
| cosx |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
f(R) = [ −
√ (1 + √3/2)2 + 1/4 ;
√ (1 + √3/2)2 + 1/4 ]
27 paź 17:12
kama: nie, nie taka jest odpowiedź. Jakoś beznadziejnie to jest wyjaśnione, przepraszam za to słowo,
ale ja mam problem z trygononetria i potrzebuje łopatologi
27 paź 17:49
karty do gry :
(1 + √3/2)2 + 1/4 = 1 + 3/4 + 1/4 + √3 = 2 + √3
f(R) = [ −√2 + √3 ; √2 + √3 ]
Wiem, ze przekształcanie wyrażeń zawierające ułamki i wzory skróconego mnożenia może stanowić
problem.
27 paź 17:56
27 paź 17:59
Mila:
II sposób:
1)
| | π | | π | |
f(x)=cos( |
| −x)+cos(x− |
| ) |
| | 2 | | 3 | |
| | π | | 5π | | √6+√2 | | 5π | |
=2*cos |
| *cos( |
| −x)=2* |
| *cos( |
| −x)⇔ |
| | 12 | | 6 | | 4 | | 6 | |
| | √6+√2 | | 5π | |
f(x)= |
| *cos( |
| −x) |
| | 2 | | 6 | |
2)
Zbiór wartości f(x):
| | 5π | | √6+√2 | |
−1≤cos( |
| −x)≤1 /* |
| |
| | 6 | | 2 | |
| −√6−√2 | | 5π | | √6+√2 | |
| ≤cos( |
| −x)≤ |
| |
| 2 | | 6 | | 2 | |
27 paź 18:46
kama: próbuję dojśc jak to mila napisała wyłączyć coś przed nawias, bo w zbiorze jest odpowiedź
(−√3,√3)
27 paź 20:58
kama: i nie mogę dojść co jest źle
27 paź 21:18
Mila:
Zaraz , zaraz, czy dałaś odpowiedź do dobrego zadania, czy treść tak, jak napisałaś?
Wolfram pokazuję mój wynik.
27 paź 21:30
oleole: tak milu sprawdziłam, to jest zbiór zadan zadania powtórzeniowe do matury Kurczab Świda
wydawnictwo ars mathematica tam jest wyjasnione krok po kroku i ja dochodzę do momentu który
umieściłam w pierwszym poście,
| | √3 | | 5π | | 5π | |
a oni dalej piszą = f(x)=2* |
| cos(x− |
| )=√3(x− |
| ) . Ponieważ |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
| | 5π | |
cos(x− |
| ) ∊<−1,1> więc f(x)= <−√3,√3> przepisałam ci ich tok rozumowania którego NIE |
| | 6 | |
ROZUMIEM !
27 paź 21:49
oleole: może jest błąd w książce ?
27 paź 21:49
oleole: ksiązka jest fajna bo jest krok po kroku, ale tego nie pojmuję !
27 paź 21:50
oleole: to ja kama
27 paź 21:51
Definicja: Nie moze byc f(x)= <−√3,√3>
narysuj w programie wykres tej funkcji
27 paź 21:53
Mila:
Ja zrobiłam innym sposobem i mój wynik jest prawidłowy.
| | π | | π | |
W Twoim przykładzie, zamiast cos |
| obliczono cos |
| a "2" pominięto, |
| | 12 | | 6 | |
tak , jakby pomożono argument przez 2, co jest błędne.
27 paź 21:59
'Leszek: A moze w tresci zadania jest funkcja f(x) = cos x + cos(x −π/3) ? ? ?
27 paź 22:00
oleole: nie jest sin i cos i mi własnie tez nie wychodziło jak w ksiązce, stąd do was przyszłam po
pomoc bo ja wogole nie rozumiałam dalej skąd oni to biorą, ja zaczęłam robić tak jak to
pokazałam i dalej mi wychodziło inaczej niż w odpowiedziach, czyli musi być błąd.
27 paź 22:14
Mila:
Dla funkcji podanej przez Leszka pasuje przedział : <−√3,√3>
27 paź 22:14
oleole: dziękuję wam
27 paź 22:14
'Leszek: Tak , dopasowalem tresc do odpowiedzi , dla tej funkcji szybko mozna podac dziedzine i zbior
wartosci i miejsca zerowe itd. .....
27 paź 22:18
Adamm: pytanie do kamy
a jaki jest zbiór wartości tej funkcji?
g(x)=Asinx+Bcosx
27 paź 23:39