log3 x + log9 x
Piotrek: Witam jak dodać logarytmy o różnych podstawach

gdyby zamiast x była liczba to wyliczyłbym każdy osobmo ale nie wiem do jakiej potęgi podnieść
3 aby otrzymać X
:(
26 paź 18:09
5-latek: Pzamietaj wzor
W tym przykladzie mamsz w podsatwie 3 i 9 wiec widzisz ze 9=3
2
Na podsatwie tego rozpisz log
9x zeby w podsatwie logarytmu byla 3
26 paź 18:15
Ajtek:
log9x=0,5log3x
26 paź 18:15
Piotrek: to mam log3 x+ log32 x dalej nie wiem ..
gdybym znał wynik to mógłbym coś próbować ale nie mam bladego pojęcia
26 paź 19:46
P.11.144: | | 1 | |
log3x + |
| log3x= log3x+log3x1/2 = log3x*x1/2= log3x do jakiej potegi ? |
| | 2 | |
26 paź 19:51
P.11.144: Twoj zapis sugeruje logarytmy dziesietne
26 paź 19:52
Piotrek: log3 X +1/2log3 X

?
jak są te same podstawy to te X−y pownienem pomnożyć? ale co z tą potęgą?
26 paź 19:54
P.11.144: poprawie = log3(x*x1/2 ) powiniem zapisac
26 paź 19:55
P.11.144: an*am= an+m
x= x1
26 paź 19:57
Piotrek: nie wiem czy dobrze rozumuję X*X= x
2 a kwadrat do potęgi 1/2 to 1 dlatego otrzymujemy x
1
26 paź 20:03
P.11.144: Niestety zle
Poczekaj chwile zaraz odpisze
26 paź 20:05
Piotrek: ok
26 paź 20:05
P.11.144: Od poczatku
Patrz na wzor 18 : 15 i rozpisz ten logarytm log9x zeby w podstawie bylo 3
26 paź 20:11
Piotrek: log32 X
26 paź 20:14
Piotrek: czyli 1/2log3 X
26 paź 20:16
P.11.144: = patrz na wzor i dalej rozpisuj
Masz tez wpisz a otrzymasz
26 paź 20:16
Piotrek: ok robię
26 paź 20:18
P.11.144: masz nastepny wzor
k*logab= logabk
wiec to rozpisz dalej
26 paź 20:20
P.11.144:
26 paź 20:28
Piotrek: log3 X1/2
26 paź 20:41
26 paź 20:45
Piotrek: ten wzór znam ale co z tą potęgą?
26 paź 20:50
P.11.144: x*x
1/2 = x
1+12= x
3/2
Przecie x mozesz zapisac jako x
1
Jednakowe podsatwy wiec wykladniki sie dodaje
| | 3 | |
= dajej log3x3/2 = |
| *log3x |
| | 2 | |
I to koniec
26 paź 20:54
Piotrek: mam log3 (x*x1/2)
26 paź 20:55
Piotrek: czyli x1*x1/2=x3/2 czyli póltorej
26 paź 20:57
Piotrek: jak zapisać ułamek w potędze na klawiaturze bo jak wpisuję w wyszukiwarkę czy kalkulator to
działa ale tu dziwnie mi się wyswietla ?
26 paź 20:59
P.11.144: Mozesz sobie tak zapisac ale lepiej zostaw to w ulamku
26 paź 21:00
Piotrek:
^
1
/
2
wychodzi mi 1/2
26 paź 21:01
P.11.144: Masz przed oczami
Wpisz a otrzymasz
Kliknij po wiecej przykladow
26 paź 21:01
Piotrek: 12 mam już dwa haczyki

dzięki za pomoc !
26 paź 21:03
P.11.144: Na zdrowie
26 paź 21:05
Piotrek: zadziałało przed każdą cyfrą znaczek a ja robiłem przed całą liczbą i druga cyfra byla na
dole
26 paź 21:06
Piotrek: a da się ominąć wzory i wyliczyć inaczej czy trzeba je wyklepać na pamięć ?
26 paź 21:09
P.11.144: Niestety nie da sie
Tych potrzebnych wzorow jest kilka na krzyz wiec musisz je pamietac
A zeby leoiej pamietac wyprowadz sobie taki wzor
log
bc= log
ba*log
ac
jesli a b ∊R
+−{1} i c∊R
+
Opierajc sie na definicji logarytmu i wlasnosci poteg udowodnic
| | 1 | |
jesli a i b ∊R+ −{1} to |
| = logba |
| | logab | |
Udowodnij twierdzenie
| | 1 | |
[a∊(R+−{1} b∊R+ i k∊R−{0} ] to logakb= |
| logab |
| | k | |
oznacz log
akb=c i skorzystaj z definicji logarytmu
Czyli nasz dzisiejszy wzor
Dobranoc /
26 paź 21:22
Piotrek: Dobranoc dzięki
26 paź 21:25