o
olaf : Witam
Zbyszek kupił 2,7 kg ciastek, 3/5 kupionych ciastek stanowiły ciastka czekoladowe , 4/9
pozostałych miało nadzienie . Resztę stanowiły biszkopty . Ile kilogramów biszkoptów kupił
Zbyszek
?
ja mama tak 2,7*3=8,1 / 5=1,62 czekoladowe
2,7*4=10,8 / 9=1,2
25 paź 12:31
kochanus_niepospolitus:
| 3 | | 4 | | 3*9 | | 4*5 | | 27+20 | | 47 | |
zauważ, że |
| + |
| = |
| + |
| = |
| = |
| >1 |
| 5 | | 9 | | 45 | | 45 | | 45 | | 45 | |
Czyli jest błąd w zadaniu
25 paź 12:56
Jerzy:
Raczej błąd w przepisywaniu.
25 paź 13:03
25 paź 13:11
olaf : nie ma błedu tak pisze w ksiazce
25 paź 13:13
the foxi: Może chodzi o to, że 4/9 pozostałych, czyli 4/9 z 2/5?
2,7kg*3/5=1,62kg <−−−− czekoladowe
Pozostaje 1,08kg ciastek. 4/9 z nich ma nadzienie.
1,08*4/9=0,48kg <−−−− z nadzieniem
Biszkopty −−−−> 2,7−(1,62+0,48)kg=0,6kg
25 paź 13:16
kochanus_niepospolitus:
aaa 4/9 POZOSTAŁYCH
czyli mamy biszkoptów:
| 3 | | 4 | | 2 | | 5 | | 2 | |
(1− |
| )*(1− |
| ) = |
| * |
| = |
| |
| 5 | | 9 | | 5 | | 9 | | 9 | |
25 paź 13:38
piotr: 2,7(1−3/5)(1−4/9)
25 paź 13:41
5-latek: olaf ty nie rznij głupa .
Jak nie masz co robc to lepiej pomoz dziadkom bo napewno potrzebuja pomocy .
25 paź 16:17