25 paź 11:05
Jerzy:
Równania i nierówności wykładnicze.
Nie ma reguły. Na ogół stosuje się podstawienia lub doprawadza do jedności podstaw poteg.
25 paź 11:08
25 paź 11:12
Rafał: Właśnie tego próbowałem do podpunktu c), aby podzielić jedną stronę przez drugą, ale niezbyt to
wychodzi.
25 paź 11:14
Jerzy:
c) 5x*2x*2 = (5*2)2x* ⇔ 2* (2*5)x = (2*5)2x* ⇔ 2*10x = (10x)2
i teraz podstaw: 10x = t i t > 0
25 paź 11:19
Jerzy:
Teraz widzę,że to Tobie wczoraj pomagałem.
25 paź 11:21
Jerzy:
| | (10x)2 | |
Możesz też zrobic tak: 2*10x = (10x)2 ⇔ |
| = 2 ⇔ 10x = 2 |
| | 10x | |
25 paź 11:28
Rafał: Tak, to byłem ja.
t = 2,
t = 0 (SPRZ)
10
x = 2
x = log 2
Czyli log 2(x − log 2) ≤ 0
x ∊ <log 2; +
∞)
25 paź 11:30
Jerzy:
A co to jest na końcu ? Przecież masz rozwiazać równanie, czyli jedyne rozwiazanie: x = log2.
25 paź 11:32
Rafał: To jest nierówność 5x * 2x+1 ≤ 52x * 22x
25 paź 11:34
Jerzy:
Faktycznie ...
t2 − 2t ≥ 0 ⇔ t(t − 2) ≥ 0 ⇔ t ∊ (−∞;0> ( odpada ) lub t ≥ 2
10x ≥ 2 ⇔ log10x ≥ log2 ⇔ x ≥ log 2
25 paź 11:41
Rafał: 9/a
2
x+2 = 3
2x+1
2
x * 4 = 3
2x * 3
Co dalej robić? Czy dobrze zacząłem?
25 paź 11:45
Rafał: 9/a
2
x+2 = 3
2x+1
2
x * 4 = 3
2x * 3
Co dalej robić? Czy dobrze zacząłem?
25 paź 11:45
Jerzy:
| | 2 | | 3 | |
( |
| )x = |
| ⇔ x = log2/9(3/4) |
| | 9 | | 4 | |
Trochę dziwny wynik ( rzadki w zadaniach )
25 paź 11:52
Rafał: | | | |
W odpowiedziach widnieje x = |
| |
| | | |
25 paź 11:55
Rafał: Czyli odpowiedź jest zgodna. Bierzemy to z postaci log
ac = b; a
b = c
25 paź 11:56
Jerzy:
| | logcb | |
logab = |
| a , tutaj wzięli: c = e |
| | logc | |
25 paź 11:58
Rafał: 8/d
log2 (x−2) + log1/2 (2x − 3) > 1
log2 (x−2) > 1 − log1/2 (2x − 3)
log2 (x−2) > log1/2 1/2 − log1/2 (2x − 3)
log2 (x−2) > log1/2 (1/4x − 6)
Co dalej?
25 paź 12:00
Jerzy:
Zacznij od ujednolicenia podstaw logarytmów.
25 paź 12:02
Jerzy:
A poza tym, masz źle policzoną prawa stronę.
25 paź 12:03
Jerzy:
OK .. źle zapisane.
P = log1/2(4x − 6)−1
25 paź 12:05
Rafał: To zaczynam od początku:
log2 (x−2) + log1/2 (2x − 3) > 1
log2 (x−2) + log1/2 (2x − 3) > log2 (x−2)
Jak zamienić teraz log1/2 (2x − 3) na log2 y?
25 paź 12:06
Jerzy:
Miałeś dobrze, tylko źle zapisane.
log2(x − 2) > − log1/2(4x −6) ⇔ log2(x − 2) > log2(4x − 6)
25 paź 12:09
Jerzy:
12:06 ... źle prawa strona: 1 = log22
25 paź 12:09
Jerzy:
Oczywiście miałeś dobrze o 12:00 ( tylko zły zapis)
25 paź 12:10
Rafał: Czyli ostatecznie jest log2 (x−2) > log2 (4x − 6) po przekształceniach:
−3x > −4
x < 4/3
Jednak z założeń x − 2 > 0 ==> x > 2, dlatego nie ma żadnych rozwiązań spełniających
nierówność.
25 paź 12:12
Jerzy:
| | log2(2x − 3) | | log2(2x−3) | |
log1/2(2x − 3) = |
| = |
| = − log2(2x − 3) |
| | log2(1/2) | | −1 | |
25 paź 12:12
Jerzy:
Tak, brak rozwiazań.
25 paź 12:14
Rafał: Czyli przenosząc na prawą stronę mam log2(2x − 3) + log22 = log2(4x − 6) i reszta jak
napisałem?
25 paź 12:15
Rafał: 5/d
3 * 16x − 7 * 12x + 4 * 9x ≤ 0
3 * 42x − 7 * 3x * 4x + 4 * 32x ≤ 0
25 paź 12:15
Jerzy:
Nie rozumiem.
25 paź 12:16
Rafał: Już rozumiem, nie było pytania.
25 paź 12:18
Jerzy:
5/d
3*4x*4x − 7*3x*4x + 4*3x*3x ≤ 0
tera obustronnie podziel przez: 3x*4x
25 paź 12:21
Jerzy:
Dostajesz: 3*(4/3)x − 7 + 4(3/4)x ≤ 0 i podstaw: (3/4)x = t i t > 0
25 paź 12:24
Rafał: 4t2 − 7t + 3 ≤ 0
t1 = 3/4
t2 = 1
x1 = 1
x2 = 0
x ∊ <0; 1> co jest zgodne z odpowiedziami
25 paź 12:28
Jerzy:
Czyli nie bolało.
25 paź 12:30
Rafał: Nie bolało

5/c
2
x2 − 1 − 3
x2 > 3
x2−1 − 2
x2 + 2
Podobny przykład, ale tutaj nie mamy już mnożenia tylko dodawanie/odejmowanie.
Można tak zacząć: [?]
2
x2 * 1/2 − 3
x2 > 3
x2 *1/3 − 2
x2 * 4
2
x2 * 1/2 + 2
x2 * 4 > 3
x2 *1/3 + 3
x2
25 paź 12:33
Rafał: 9 * 2x2 > 8/3 * 3x2 | * 3
27 * 2x2 > 8 * 3x2
25 paź 12:35
Rafał: 3
3 * 2
x2 > 2
3 * 3
x2
Odwracam znak, ponieważ funkcje są malejące
x
2 < 3
x ∊ (−
√3;
√3)
25 paź 12:37
Jerzy:
25 paź 12:43
Rafał: Dzięki wielkie za całą pomoc. Już niejednokrotnie mi Pan pomógł czy to przed maturą czy już na
studiach. Potrzebuję krótkiej przerwy i spróbuję zrobić resztę zadań. Dziękuję i życzę dobrego
dnia.
25 paź 12:46