Rozwiąż równanie wykładnicze
Rafał: Rozwiąż równanie wykładnicze:
a) 8
x + 18
x − 2 * 27
x = 0
| | √2 | | 1 | | 1 | | x | |
b) ( |
| ) ^^ ( |
| ) = ( |
| ) ^^ ( |
| ) |
| | 4x | | x+1 | | 4 | | x−1 | |
^^ − to ma być do potęgi
24 paź 13:40
Jerzy:
1) 23x + 2x*32x− 2*32x = 0 ... i próbuj dalej
24 paź 13:44
Jerzy:
| | √2 | | 1 | |
2) Wskazówka: |
| = 21/2 − x oraz |
| = 2−2 |
| | 4x | | 4 | |
24 paź 13:49
Rafał: 1) Chyba wkradł Ci się błąd, powinno być 2
3x + 2
x*3
2x − 2*3
3x = 0
Zakładam, że muszę podstawić t = 3
x i wtedy próbować to rozwiązać?
| | 1 | |
2) Czy dalej mnożę czy dodaje |
| , które jest w potędze do uzyskanego 1/2 − x? |
| | x+1 | |
24 paź 13:51
Jerzy:
1)
Oczywiście literówka , 2
3x + 2
x*3
2x = 2*3
3x
| 23x | | 2x*32x | |
| + |
| = 1 |
| 2*33x | | 2*33x | |
| 1 | | 2 | | 1 | | 2 | |
| *( |
| )3x + |
| ( |
| )x = 1 ... i próbuj dalej |
| 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
24 paź 14:03
Jerzy:
| | 1/2 − x | | −2x | |
2) |
| = |
| |
| | x +1 | | x − 1 | |
24 paź 14:04
Jerzy:
| | 2 | |
W pierwszym oczywiście teraz podstawiasz: ( |
| )x = t i t > 0 |
| | 3 | |
24 paź 14:05
Jerzy:
Dostajesz równanie: t3 + t2 − 2 = 0 i teraz zauważ, że t = 1 jest pierwiastkiem.
24 paź 14:08
Jerzy:
Upss ...drobna pomyłka:
t3 + t − 2 = 0 , ale t = 1 jest nadal pierwiastkiem
24 paź 14:14
Rafał: t = 1 jest jedynym pierwiastkiem, otrzymujemy postać (t−1)(t
2 + t + 2) = 0,
| | 2 | | 2 | |
więc ( |
| )x = ( |
| )0 ==> x = 0 |
| | 3 | | 3 | |
Jednak nie rozumiem zbytnio skąd się bierze postać z 14:03. Otóż w pierwszym wypadku rozumiem,
| | 23x − 1 | |
że dzielimy licznik i mianownik przez 2, więc zostaje nam |
| , czyli |
| | 1 * 33x | |
| | 1 | | 2 | |
|
| * ( |
| )3x. Jak to jednak rozpisać dla drugiego ułamka? |
| | 2 | | 3 | |
2) Jeśli się nie pomyliłem to otrzymujemy 2x
2 + 7x − 1 = 0
24 paź 14:17
Jerzy:
| 2x*32x | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| *2x*3−x = |
| *2x* |
| = ... teraz widzisz ? |
| 2*33x | | 2 | | 2 | | 3x | |
I popraw równanie po podstawieniu ( pomyliłem sie )
24 paź 14:19
Rafał: Tak, teraz rozumiem, dzięki wielkie.
Od razu napisałem to w postaci t3 + t − 2.
2) Nijak mi z tego nie wychodzi sensowny ułamek. Czy pomyliłem się w obliczeniach?
24 paź 14:22
Jerzy:
2) Równanie kwadratowe masz dobrze.
24 paź 14:24
Rafał: Δ = 57, czyli
√Δ =
√57
| | 1 | |
W odpowiedziach podają jednak jedynie x1 = |
| |
| | 9 | |
24 paź 14:26
Jerzy:
| | √2 | |
Przepraszam ... już widzę pomyłkę: |
| = 21/2 − 2x |
| | 4x | |
Spróbuj jeszcze raz .
24 paź 14:28
Jerzy:
Napisz, czy wychodzi dobry wynik ?
24 paź 14:28
Jerzy:
Wychodzi

( równanie liniowe )
24 paź 14:30
Jerzy:
| | 1 | |
(1 − 4x)(x − 1) = −2x(2x + 2) ⇔ x − 1 −4x2 +4x = −4x2 − 4x ⇔ 9x = 1 ⇔ x = |
| |
| | 9 | |
24 paź 14:31
Rafał: Wszystko się zgadza. x = 1/9, zgodnie z odpowiedziami.
Bardzo dziękuję za pomoc we wszystkich zadaniach i życzę dobrego dnia.
24 paź 14:32
Jerzy:
Na zdrowie
24 paź 14:32