trapez
Jupi: Oblicz pole trapezu o podstawach o długości 2 i 8 wiedząc, że w ten trapez wpisano okrąg.
23 paź 19:24
kochanus_niepospolitus:
zastosuj dwa wzory:
a+b = c+d (suma boków na przeciw siebie jest sobie równa)
Czyli: Obw = 2(a+b) = 2*(2+8) = ...
oraz:
wyznacz P
PS. Znajomość twierdzeń się kłania. Tutaj ściągawka:
https://matematykaszkolna.pl/strona/874.html
23 paź 19:32
kochanus_niepospolitus:
Oczywiście ... z drugiego równania (po zastosowaniu wzoru na pole trapezu) wyliczysz najpierw
promień okręgu, ale to już później pozwoli Ci na obliczenie samego pola (jaka jest zależność
pomiędzy wysokością trapezu h, a promieniem okręgu wpisanego w tenże trapez

)
23 paź 19:34
Krzysztof99: Dobra oba te twierdzenia znam, ale wyznaczając P dostaję P=10r (albo (r*obw)/2 ) no ale
wstawiając to do drugiego równania (po skorzystaniu ze wzoru na pole) dostaję 2r=h , czyli
nic. Albo po prostu jestem głupi i tyle. Jakąś lepszą wskazówkę lub całe bym prosił
23 paź 20:00
kochanus_niepospolitus:

Przemyślałem trochę to co napisałem i faktycznie ... to za mało aby obliczyć pole.
Przy obecnych danych NIE DA się obliczyć pola trapezu (może to jest jakiś konkretny trapez, np.
równoramienny albo prostokątny?)
23 paź 20:14
kochanus_niepospolitus:
23 paź 20:18
Krzysztof99: http://pl.spoj.com/problems/FR_03_15/ to jest link do zadania, tam nie ważne co piszą w aspekcie programowania, bo tak czy
inaczej to pole musi być policzone. Też jakoś mi się wydaje że za mało danych albo źle
interpretuję, ale nie wiem, proszę o pomoc
23 paź 20:18
Krzysztof99: ++
23 paź 20:26
kochanus_niepospolitus:
(x− 6.4)2 + (y− 1.6)2 = 1.62
z konstrukcji i położenia okręgu od razu widać, że okrąg ten ma jeden punkt wspólny z
odcinkami:
A = {(0,0) , (8,0)}
B = {(8,0) , (8, 3.2)}
C = {(6, 3.2) , (8, 3.2)}
Sprawdzimy, czy ów
okrąg i
prosta mają dokładnie jeden punkt wspólny:
| | 32 | | 8x | | 8 | | 8 | |
(x− |
| )2 + ( |
| − |
| )2 = ( |
| )2 //* 152 |
| | 5 | | 15 | | 5 | | 5 | |
(15x − 96)
2 + (8x − 24)
2 = 24
2
225x
2 − 2880x + 9216 + 64x
2 − 384x + 576 = 576
289x
2 − 3264x + 9216 = 0
Δ = 10653696 − 4*289*9216 =
0
Czyli jest dokładnie JEDNO rozwiązanie tego układu.
A więc ten okrąg jest wpisany w trapez o punktach:
(0,0) , (8,0) , (8, 3.6), (6, 3.6)
pole tego trapezu będzie wynosić 18 [j
2].
23 paź 20:45
kochanus_niepospolitus:
Tak więc, pole trapezu uzależnione jest od dodatkowej informacji, której nie mamy podanej.
23 paź 20:47
Krzysztof99: Czyli czekaj, na danych z treści się nie da? Bo sie pogubiłem, to jeśli się nie da, to skąd to
18 na końcu (w przykładzie jest 20). W sensie dałeś jakieś dodatkowe założenie, czy coś
przyjąłeś w tym rozwiązaniu i jeszcze skąd y=8/15x

Totalnie nie ogarniam
23 paź 20:55
kochanus_niepospolitus:
Krzysztof 99
o 20:14 i 20:18 naszkicowałem Ci dwa trapezy:
1) jest to trapez prostokątny
2) jest to trapez równoramienny
w oba te trapezy udało mi się wpisać okrąg (o 20:45 udowodniłem, że w tenże prostokątny trapez
ten okrąg faktycznie jest wpisany).
Tak więc, mamy dwa różne trapezy spełniające wymagania zadania, które jednocześnie posiadają
RÓŻNE

pola.
23 paź 20:58
kochanus_niepospolitus:
y = 8x/15 to prosta przechodząca przez dwa wierzchołki trapezu (0,0) i (6, 3.2)
PS. o 20:45 błąd na końcu ... współrzędne tych punktów to oczywiście:
(0,0) , (8,0) , (8, 3.2), (6, 3.2)
23 paź 21:00
Krzysztof99: Aa, okej dobra łapię, to bubel jakiś i tyle, dziękuję bardzo
23 paź 21:15
Mila:
Wygląda na to, że Jasiu, poprawił rysunek. Narysował trapez równoramienny i otrzymał pole
P=20
To chyba policzysz, czy rysować i liczyć?
23 paź 21:43
Krzysztof99: Nie no tak, to dam radę

dzięki
23 paź 21:49
Eta:
Za mało danych ( przy dowolnym trapezie różnoramiennym
Dla trapezu równoramiennego : długości ramion c=5 to h=2r=4
pole P= 20
24 paź 18:39
Mila:
Dziękuję, tak myślałam
24 paź 18:40
kochanus_niepospolitus:
Miluś ... toć ja to napisałem wcześniej ... Ty mi nie wierzysz
24 paź 18:41
Eta:
"kochanusku"
Facetom nie raz..........się nie wierzy
24 paź 18:44
Mila:
Arturku, jestem trochę leniwa i nie czytałam wszystkich komentarzy
24 paź 18:48
24 paź 18:49
5-latek: Zarazem
Dobry wieczor
24 paź 18:50
Mila:
Dobry wieczór
24 paź 19:15