cosinus kąta
janku:

Oblicz cos α
d=3
√5
22 paź 18:07
karty do gry :
d
2sinα = 36
22 paź 18:09
karty do gry : albo jeszcze bardziej :
cosα =
√1 − (6/d)4)
22 paź 18:11
5-latek: Ale po co
to trojkat rownoramienny wiec
| | 1 | | 3 | | 1 | | √5 | |
cos |
| α= |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 3√5 | | √5 | | 5 | |
22 paź 18:16
'Leszek: Czesc 5−latek , czy nie pomyliles sie , od kiedy jezeli cos(α/2) =b ⇒ cos α = 2b
22 paź 18:21
janku: Dzięki
22 paź 18:22
janku: Powinno być: cosα = 0,6
22 paź 18:24
22 paź 18:24
5-latek: Witam
Leszek 
tak pomylilem sie .
22 paź 18:26
'Leszek: Nie wiem z ktorej klasy i o jakim poziomie jest to zadanie ale mozna cos α obliczyc stosujac
twierdzenia cosinusow :
36 = 45 + 45 − 2*45*cos α ⇒ cos α = (90−36)/90 = 0,6
22 paź 18:35
janku: Tak, nie zorientowałem się, że można tutaj użyć twierdzenia cosinusów
22 paź 18:41