Stereometria - graniastosłup prawidłowy trójkątny
janku:

Dany jest graniastosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy długości 6.
Pole przekroju BCD jest równe 18. Oblicz objętość graniastosłupa oraz cosinus kąta BDC.
22 paź 17:23
Mila:

a=6
1)
h
p=6− długość wysokości przekroju
| 6√3 | |
h= |
| =3√3 − długość wysokości podstawy |
| 2 | |
2) W ΔDAP:
6
2=H
2+(3
√3)
2
36−27=H
2
h=3
3)
=================
4) cosα:
p
2=6
2+3
2=45
W ΔBCD:
a
2=p
2+p
2−2p*p cos α
36=45+45−90 cosα
========
22 paź 18:10
janku: Dziękuję bardzo! Już wszystko rozumiem
22 paź 18:30
Mila:
22 paź 18:45