ciąg dowód
oleg: Wczoraj pisałem o zadaniu isugerujac sie waszymi uwagami, ze mam źle treść, dzis kumpel i podał
mi dokładnie zadanie.
W trójkącie (niestety nie wiadomo jakim) długości boków spełniają warunek a<b<c, a,b,c tworzą
ciąg arytmetyczny. Udowodnij, że a*c=6Rr i niestety dalej nie mam pojęcia jak to zrobić
Mila:

1) a<b<c
a,b,c − kolejne wyrazy c. a
r− promień okręgu wpisanego w Δ
R− promień okręgu opisanego na Δ
| | a*b*c | | 3b*r | | a*c | | 3*r | |
4) |
| = |
| ⇔ |
| = |
| |
| | 4R | | 2 | | 4R | | 2 | |
a*c=6*R*r
=======