matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomocy
Tosia:
W trójkącie długość boków spełnia warunek a<b<c i towrzy ciag arytmetyczny. Udowodnij, że a*c=6Rr
22 paź 15:10
yht:
a*b*c
P =
4*R
(a+b+c)*r
P =
2
a*b*c
(a+b+c)*r
=
|*4
4*R
2
a*b*c
= 2r*(a+b+c) |*R
R
a*b*c = 2R*r*(a+b+c) |:(a+b+c)
a*b*c
2R*r =
|*3
a+b+c
3a*b*c
6R*r =
a+b+c
3a*b*c
6R*r =
a+c
+b
a,b,c − ciąg arytmetyczny →
a+c
= 2b
3a*b*c
6R*r =
2b+b
3a*b*c
6R*r =
3b
6R*r = a*c
22 paź 18:00