liczby zespolone
Analiza: Przedstawić następującą liczbe w postaci trygonometrycznej:
(1 +i)(cosα+sinα)
Pomnożyłam to przez siebie, obliczyłam moduł który wyszedł mi √2 ( po skorzystaniu z jedynki
trygonometrycznej)
i nie wiem jak teraz poradzić sobie z obliczeniem cosγ i sinγ, bo wychodzi mi, że:
cosγ=(cosα−sinα)/√2
sinγ=(cosα+sinα)/√2
20 paź 16:14
PW: Albo zadanie to "podpucha" (cosα+sinα to zwyczajny czynnik rzeczywisty, który nie ma wpływu na
kąt w postaci trygonometrycznej liczby 1+i), albo źle przepisane i miało być w drugim nawiasie
(cosα+isinα)
20 paź 16:31
Analiza: Miało być i...
20 paź 16:31
Analiza: Ale to chyba nie zmienia mi ani modułu ani wartości cosγ i sinγ
20 paź 16:33
PW: No to proste − pierwszą liczbę przedstawimy w postaci trygonometrycznej i przypominamy sobie,
jak się mnoży dwie liczby w postaci trygonometrycznej − moduły się mnoży, a argumenty....
20 paź 16:35
Analiza: =cosα+isinα+cosα−sinα
=cosα−sinα+i(sinα+cosα)
|z|=√(cosα−sinα)2 +(sinα+cosα)2=√2
cosγ=(cosα−sinα)/√2
20 paź 16:36
PW: Nie znasz tego wzorku z 16.35?
20 paź 16:38
Analiza: nie..
21 paź 16:30
21 paź 16:32