Rozwiąż równanie
Kamil: x3−4x2+5x−2=0
Nigdy nie mogę wpaść jak takie przykłady rozkładać. Ktoś ma jakiś pomysł dla mnie?
19 paź 18:48
Jack:
zauwaz, ze dla x = 1 mamy wartosc zero.
zatem podziel przez dwumian (x−1)
19 paź 18:54
19 paź 18:55
Adamm: zawsze podstawiaj x=1 lub x=−1
a jak dla tych wartości dostaniesz 0, to najłatwiej po prostu pogrupować
x3−x2−3x2+3x+2x−2=0
x2(x−1)−3x(x−1)+2(x−1)=0
x=1 lub x2−3x+2=0
itd.
19 paź 18:56
Mariusz:
Podstawienie
lub
W(x)=x
3−4x
2+5x−2
W'(x)=3x
2−8x+5
| | 4 | | 16 | | 32 | | 16−32+15 | | 1 | |
W'( |
| )=3 |
| − |
| +5= |
| =− |
| |
| | 3 | | 9 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Jeśli wybierzesz te drugie podstawienie to
musisz uważać na możliwe dzielenie przez zero
21 paź 02:29