sds
bc: Funkcja y=f(x) jest rosnąca w zbiorze R. Zbadaj monotoniczność następujących funkcji
określonych w zbiorze R. Podaj przykłady.
a) y=−3f(x)
NO to ja tak zrobilem:
−3f(x1) − (−3f(x2)) < 0 bo f jest rosnaca?
−3(f(x1) − f(x2)) < 0
nawias jest <0
ale razy − 3 daje liczbę dodatnią i wychodzi > 0
że −3(f(x1) − f(x2)) > 0 czyli funkcja malejaca
dobrze to zapisałem i jest dobrze?
17 paź 22:24
kochanus_niepospolitus:
źle

dla x
1 < x
2
f(x
1) − f(x
2) < 0 (bo f(x) jest rosnąca) // *(−3)
−3(f(x
1) − f(x
2)) > 0
−3f(x
1) − (−3f(x
2)) > 0
tak więc, g(x) = −3f(x) jest funkcją malejącą
17 paź 22:27
bc: a dla b) y =f(4x) to chyba oczywiste bo zwiekszamy jeden argument i 2drugi o tyle samo, ale
nie wiem jak to
zapisać
c) y = f(|x|)
17 paź 22:34
Adamm: x1<x2 ⇔ 4x1<4x2 ⇒ f(4x1)<f(4x2)
funkcja rosnąca
c) funkcja nie jest monotoniczna
f(0)<f(|1|)=f(|−1|)
17 paź 22:44
bc: a |f(x)|
17 paź 22:58
Adamm: f(x)>0 dla każdego x, to
|f(x)|=f(x) <− funkcja rosnąca
f(x)<0 dla każdego x, to
|f(x)|=−f(x) <− funkcja malejąca
f(a)=0 dla pewnego a, to
f(x)<0 dla każdego x<a oraz f(x)>0 dla każdego x>a, więc
|f(x)|=−f(x) dla x<a <− funkcja malejąca
|f(x)|=f(x) dla x>a <− funkcja rosnąca
ostatecznie funkcja nie jest monotoniczna
czyli może być albo rosnąca, malejąca, lub nie być monotoniczna
17 paź 23:06
kochanus_niepospolitus:
nie da się określić
przykład:
1)
f(x) = 2
x (jest rosnąca)
|f(x)| = |2
x| = 2
x = f(x) czyli jest rosnąca

2)
| | 1 | |
g(x) = −( |
| )x (jest rosnąca) |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
|g(x)| = |−( |
| )x| = ( |
| ) x = −g(x) czyli jest malejąca  |
| | 2 | | 2 | |
3)
h(x) = x (jest rosnąca)
|h(x)| = |x| czyli nie jest monotoniczna
17 paź 23:06
17 paź 23:21