wykres funkcji
mat123: Witam. Potrzebuję wykres funkcji f(x)=log przy podstawie 3 z (x−1)
x wieksze od 1
w sumie to brakuje mi fragmentu od x=1 do x=2
jakby ktoś mógł pokazać
17 paź 10:39
Blee:
Na poczatek to wyznacz dziedzine tejze funkcji
17 paź 10:41
Jerzy:
Prosta x = 1 jest asymptotą pionową, a x = 2 jest miejscem zerowym
17 paź 10:41
mat123: x wieksze od 1
17 paź 10:41
mat123: tak to wiem tylko miedzy 1 a 2 nie wiem w ktora strone ma byc wygiety wykres
17 paź 10:42
Jerzy:
A od czego to zależy ?
17 paź 10:43
mat123: wlasnie nie wiem nic za bardzo podstawic chyba tez nie moge bo wychodza pierwiastki itp
17 paź 10:47
mat123: moze od tego czy wykladnikjest ulamkiem czy jest wiekszy od 1?
17 paź 10:48
17 paź 10:49
mat123: no ok to ze rosnaca to wiem tylko jak ma byc miedzy 1 a 2 czy rosnie szybko a potem wolno
czy wolno a potem szybko?
17 paź 10:52
mat123:
17 paź 10:54
5-latek: To wez do reki kalkulator
Zrob tabelke i narysuj wykres
17 paź 10:54
mat123:
17 paź 10:55
mat123: o to mi chodzi o sposob tego jak rosnie
17 paź 10:55
Jerzy:
Podstawiaj: x = 4 , 10 ... i zobaczysz jak się nachyla
17 paź 10:55
mat123: to mam ale we fragmencie od 1 do 2 bedzie tak samo czy w druga strone?
17 paź 10:57
Blee:
Mat ... wykres logarytmu w tym momencie sie klania skoro pytasz sie o to w jaki sposob bedzie
wygladala ta krzywa
17 paź 11:30
5-latek: A swoja droga to i śmieszno i straszno .
17 paź 11:32
Matmat: ?
17 paź 14:36
Matmat: Bedzie taki jak podalem pierwszy? Czyli w dwojce m. Zerowe asymptota w 1 i rosnie szybko a
potem wolno tak?
17 paź 14:40
Jerzy:
Tak.
17 paź 14:42
Matmat: No i o to mi chodzilo dzieki
17 paź 14:43