zadania z 1 lo
hania: 1. Okręgi k1 i k2 o środkach w punktach M i N mają jednakowe promienie i każdy z okręgów
przechodzi przez środek drugiego. Wierzchołki A i C trójkąta ABC leżą na k1, a punkt B na k2.
Bok AB przechodzi przez N, a bok BC przez punkt S – punkt przecięcia obu okręgów. Pokaż, że
trójkąt ABC jest równoramienny.
2.Dany jest trapez ABCD o podstawach AB i CD. Symetralne ramion AD i BC przecinają
odcinki BC i AD odpowiednio w punktach P i Q. Wykaż, że <)AP D = <)BQC.
3. w trapezie acd o podstawach ab i cd. Przekątne c i bd przecinaja sie w punkcie s w ten
sposób
że AS : AC = 3: 4. Wyznacz cd wiedząc, że ab =12
15 paź 09:28
15 paź 09:54
5-latek: hania
jesli ktos chce startowac w olimpiadzie juniorow to powinien wiedziec ze istnieje cos takiego
jak
[P[Stowarzyszsenie na rzecz edukacji matematycznej Komitet glowny olimpiady matematycznej
gimnazjalistow]]
Wysylasz do nich emalia na adres www.omg.edu.pl z prosba o wylanie na podany przez
Ciebie adres 10 bezplatnych egzeplarzy
Placisz tylko za koszt przesylki (nie wiem ile teraz ale ja placilem ≈16zl
Straszne rzeczy tam sa np czesc calkowita liczby , Dwumian Netwona , no chyba ze jestes
dobry/a
Zycze powodzenia
15 paź 10:39
5-latek: Poza tym w w Konmitecie Glownym sa miedzy innymi
P. Waclaw Guzicki , Pan Waldemar Pompe (jego ksiazka Wokol obrotow , i na internecie sa jego
zadania
Pani Joanna Jaszunska . Nie piszse ich stopni naukowych bo mam ksizake z 2013 r i mogly sie
juz zmienic
Wiec np stona www zadania info.pl . i szukaj ich wydawnictw . Pytaj swojego nauczyciela .
15 paź 10:49
yht:

Zad. 3
Trójkąty ABS i CDS są podobne
3|DC| = 1*12
|DC| = 4
15 paź 10:57
15 paź 11:00