sin cos tg
1092: Hej, prosiłabym o pomoc. Mam obliczyć sin i cos alfa, wiedząc, że tg= −2 i alfa należy do
(1/2π;π)
Wiem, że oznacza to, że tylko sinus będzie dodatni. tgα=sinα/cosα
I co dalej? Podstawiłabym, że sin=2 a cos= −1, ale wiem, że to jest źle i nie wiem co z tym
zrobić
14 paź 21:36
1092: I drugie pytanie, skąd wiem, że funcja cos40st−cos50st w przedziale 0−90st jest malejąca? Jakoś
tego nie rozumiem
14 paź 21:46
Omikron: Korzystasz z tożsamości sin
2α+cos
2α=1
| | sinα | |
Wiesz, że −2= |
| , czyli sinα=−2cosα |
| | cosα | |
Podstawiasz do pierwszego równania i obliczasz.
14 paź 21:48
Omikron: To co podałaś w drugim poście to liczba. O jaką funkcję chodzi?
14 paź 21:49
1092: Aa no tak, już mi wyszło dziękuję
14 paź 21:51
1092: Drugie zadanie brzmi tak: "analizując wykresy odpowiednich funkcji trygonometrycznych, okreś
znzak liczby cos40st−cos50st"
14 paź 21:52
Ariel: Bo jak sie nie wie o czym sie piszse to trudno jest zrozumiec
Prosze napisac jaki jest zapis funkcji (ogolnie
14 paź 21:53
14 paź 21:54
Ariel: Nalezy takze zwrocic uwage na to ze np tg=−2 czy cos=−1 nic nie znaczy jesli nie ma
argumentu
Zastanowic sie takze czy juz pomijac zapis sin=2 (czy sin(x) lub sinα=2
czy moze rownac sie dwa?
14 paź 21:58
1092: A moglibyście proszę wytłumaczyć mi jak to odczytać? Wiem jak wygląda wykres, bo jest on też w
tablicach, ale nie rozumiem tego odejmowania cosinusów

I to fakt, że nie wiem o czym piszę,
dlatego pytam tutaj, bo sama z siebie nie mogę tego zrozumieć niestety
14 paź 22:00
1092: Ariel, co do pierwszego zadania to dziękuję za odpowiedzi i faktycznie mój zapis jest błędny

ale już zrozumiałam o co chodziło
14 paź 22:03
Ariel:

y=cos(x)
Widzisz ze cos40
0 ma wieksza wartosc niz cos60
o
14 paź 22:07
Ariel: Wartosc funkcji dla danego argumentu odczytujesz na osi OY
14 paź 22:08
Ariel: Wiewc teraz zobacz na wykres y=sin(x) i prosze napisz jaki bedzie znak wyrazenia
sin350−sin700 ?
14 paź 22:13
1092: rozumiem, czyli w wypadku kiedy miałabym określić znak liczby cos50st−cos40st to liczba byłaby
ujemna, bo cos50st ma mniejsza wartość niz cos40st, tak?
14 paź 22:13
1092: Będzie ujemny znak, bo sin35st ma mniejszą wartość od sin70?
14 paź 22:14
Ariel: Tak wlasnie chodzi o to

czyli bedzie dobrze .
14 paź 22:17
1092: A co w wypadku kiedy jest tg2+cos3?
Rozumiem, że patrzę na wykres tg troszkę dalej niż π/2 , a na wykresie cos troszkę wcześniej
niż π.
Wartość na wykresie cos jest sporo większa od wartości na wykresie tg, ale co oznacza ten plus
między tg2+cos3? Jak mam to odczytać?
14 paź 22:17
Ariel: Argumenty sa podane w stopniach czy radianach ?
14 paź 22:21
Ariel: 2 radiany ≠ 2 stopnie
14 paź 22:23
1092: Jest podane tylko tg2+cos3
z tego wyznaczyłam, że π/1≈1,57, więc na wykresie muszę patrzeć trochę 'za to', a π≈3,14, więc
muszę patrzeć troszkę 'przed to'
14 paź 22:25
Ariel: czyli bedzie w radianach
1 radian ≈57o 3'
Ja bym zamienil radiany na kąty i wtedy sprawdzil
tg2≈tg144o<0 (druga cwiartka
cos 3≈ cos 171o<0 (tez druga cwiartka
Z tego wniosek ze tg2+cos3<0
14 paź 22:33
1092: Rozumiem, wielkie dzięki za wytłumaczenie
14 paź 22:41
Ariel:
14 paź 23:09