ROZWIĄŻ RÓWNANIE I NIERÓWNOŚC LOGARYTMICZNĄ
beti19: rozwiąż równanie i nierówność logarytmiczną:
a) 2sinx+1 = 2cos2x
b) 4sinx ≥ 4cosx
14 paź 15:15
iteRacj@:
1/ skorzystaj z jedynki trygonometrycznej
cos2x = 1− sin2x
14 paź 15:21
iteRacj@:
2/ podstawy logarytmów są jednakowe, więc wykładniki są równe
4>1⇒ nie zmieniamy zwrotu nierówności
otrzymujesz nierówność
sinx ≥ cosx
ustal dla jakiego x będzie sinx = cosx
naszkicuj wykres i odczytaj przedziały rozwiązań
14 paź 16:10
Ariel: 2
sinx+1= 2
1−sin2x
sinx+1= 1−sin
2x}
sin
2x+sinx=0
sinx(sinx+1)=0
sinx=0 ⇒x= 0+kπ= kπ i k∊C
sinx+1=0
| | 3 | |
sinx=−1 ⇒ x= |
| π+2kπ i k∊C |
| | 2 | |
14 paź 17:31
Ariel: Rownanie postaci
sinx= cosx mozemy rozwiqazac tak
sin(x)= sin(π/2−x)
x= π/2−x+2kπ
lub x= [π−(π/2)−x)]+2kπ
Albo tak
sinx= cosx
Dziele obie strony rownania przez cosx≠0
14 paź 17:47
Ariel: Tak na marginesie
ja chyba juz slepne coraz bardziej gdyz za pieruna nie widze tutaj ani rownania ani nierownosci
logarytmicznej tylko no wlasnie jaka?
14 paź 17:52
iteRacj@:
po tych stanowczych słowach od razu poprawiam moje pisanie o podstawach logarytmów
14 paź 17:59
14 paź 18:07
beti19: tak masz rację Ariel to nie jest ani równanie ani nierówność
logarytmiczna tylko trygonometryczne .... ale dziękuję za rozwiązanie
( choć przyznam szczerze że muszę jeszcze ten dział dobrze przejrzeć
i powtórzyć )
15 paź 22:55
Ariel: Raczej wykladnicze
15 paź 22:59
beti19: dziękuję również Tobie iteRacja@ za propozycję z czego skorzystać przy rozwiązywaniu
tego typu równań i nierówności
15 paź 23:00
beti19: no tak wykładnicze
Ariel a ten sin mnie zmylił i napisałam trygonometryczne
15 paź 23:08