matematykaszkolna.pl
Dwa okregi styczne wewnetrznie Ariel: rysunekwa okregi styczne wewnetrznie sa w punkckie M Poprowadzono cieciwe AB wiekszsego okreu ktora jest jednoczesnie styczna do okregu mniejszego w punkcie T Wykazacz e polprosta MT jest dwusieczna kąta AMB Przypadek kiedy cieciwa AB jest prostopadla do OM jest oczywisty mamy wtedy trojkat rownoramienny AMB i polprosta MT jest jego wysokoscia Przypadek kiedy AB nie jest prostopadla do promienia ∡AMT= ∡TMB musimy udowodnic i i tutaj problem Widze tylko dwa kąty miedzy styczna a cieciwa α i β Wiec prosze o pomoc Z gory dzieki
13 paź 17:47
Ariel:
13 paź 18:58
Ariel:
14 paź 14:17
iteRacj@: zastanawiałam się już nad tym dobrze byłoby skorzystać z twierdzenia o dwusiecznej kąta wewnętrznego w trójkącie ale nie poradziłam sobie i zrezygnowałam w końcu jest święto − Dzień Edukacji Narodowej może bardziej wykształceni będą umieli
14 paź 18:16
Ariel: To najpierw zyczenia dla Ciebie z okazji Dnia Edukacji Narodowej emotka Na razie sie nie pali z tym zadaniem . Mozna poczekac .
14 paź 18:20
iteRacj@: jako nienauczycielka dołączam do życzeń dla wszystkich nauczycieli na tym forum emotkaemotkaemotka
14 paź 18:22