Wyznacz zbiór wartości funkcji
Agata: Wyznaczz zbiór wartosci funkcji
f(x)= −36x −4 * 6x −5
zrobiłam tak:
t= 6x
−(6x)2 − 4*6x −5
f(x)= −t2 − 4t−5
Co dalej? o.O
13 paź 16:38
Agata: ![](emots/2/pytajnik.gif)
?
13 paź 16:47
the foxi: | −Δ | |
Zbiór wartości f(x)=−t2−4t−5 to wszystkie wartości od −∞ włącznie do q= |
| |
| 4a | |
| −Δ | | b2−4ac | | −36 | |
q= |
| = |
| = |
| =9 |
| 4a | | 4a | | −4 | |
Zbiór wartości=(−
∞;9>
13 paź 16:51
the foxi: | −(b2−4ac) | | b2−4ac | |
Rany, przy liczeniu q wkradł mi się mały błąd − zamiast |
| jest |
| , |
| 4a | | 4a | |
ale dalej jest dobrze. ;>
13 paź 16:53
the foxi: Trzeba jeszcze coś zrobić z tym t=6x, ale już nie wiem co. :x
13 paź 16:54
iteRacja:
ponieważ t = 6x, a 6x >0 (czyli przyjmuje tylko wartości dodatnie),
to wybieramy tylko te wartości f(t) które odpowiadają t dodatnim
13 paź 16:59
Agata: w odpowiedzi mam ze zbiorem jest (−∞,−5)
13 paź 17:03
iteRacja:
![rysunek](rys/134300.png)
f(t)=−t
2−4t−5
podstawiamy t=0 obliczamy f(0) = 5, szkicujemy wykres f(t), znajdujemy część odpowiadającą
liczbom doadtnim i zauważamy,że zbiorem wartości będzie (−5, +
∞)
13 paź 17:04
13 paź 17:04
iteRacja:
poprawka zbiorem wartości będzie (−∞, −5)
wykres jest od niczego
13 paź 17:05
iteRacja:
![rysunek](rys/134301.png)
już lepszy wykres
bierzemy pod uwagę tę kolorową część
13 paź 17:12
Agata: nie rozumie tego wykresu
to −2 wyszło z p( − b/ 2a)
![](emots/2/pytajnik.gif)
?
13 paź 17:13
Agata: kolorowa? czy czarna skoro przedział (−
∞, 5)
![](emots/2/pytajnik.gif)
?
13 paź 17:14
Agata: −5 *
13 paź 17:15
Agata: Nie rozumiem ... :''(
13 paź 17:16
iteRacja:
sprawdzamy jakie wartości przyjmuje funkcja kwadratowa f(t) z mojego brzydkiego rysunku dla t
dodatnich
13 paź 17:18
iteRacja: to jest ta różowa część, wartości f(t) należą wtedy do przedziału (−∞,−5)
13 paź 17:19
iteRacja: i właśnie same wartości z tego przedziału przyjmie f(x)= −36x −4 * 6x −5
13 paź 17:21
Agata: a możesz mi powiedzieć skąd ta −2 ?
13 paź 17:29
Agata:
13 paź 17:32
iteRacja: to p = −2 to jest wierzchołek paraboli f(t)
jest potrzebny do narysowania paraboli i do określenia zbioru wartości tej różowej części
13 paź 17:34
iteRacja: jeszcze jest ważne żeby mieć świadomość, że wykres f(x) będzie wyglądał inaczej niż ta różowa
część wykresu f(t), ale będzie przyjmował te same wartości
dlatego zajmujemy się funkcją f(t)=−t2−4t−5 zamiast wyjściowej funkcji f(x)
13 paź 17:39