Sumy, rozkładanie na części
Pomocy: Witam

Mógłby mi ktoś wytłumaczyć czemu po rozłożeniu sumy na części mamy − 1 na samym końcu?
Naprawdę tego nie rozumiem.
n
∑ 2
k = 2
n+1 − 1
k=0
11 paź 21:27
mat: | 1−2n+1 | | 1−2n+1 | |
suma = 20+21+...+2n = 1* |
| = |
| =2n+1−1 |
| 1−2 | | −1 | |
wzor na sume ciagu geometrycznego
11 paź 21:29
11 paź 21:30
Pomocy: Aaa. Dziękuję bardzo za odpowiedź!
11 paź 21:32
kochanus_niepospolitus:
to jest suma skończonego szeregu geometrycznego: a
1 = 1 ; q = 2
| 1 − qn+1 | | 1 − 2n+1 | |
Sn+1 = a1* |
| = 1* |
| = 2n+1 − 1 |
| 1 − q | | 1 − 2 | |
11 paź 21:33
kochanus_niepospolitus:

ale to też mógłbyś patrzeć w ten sposób jak na rysunku
Jak widzisz ..
2n zajmuje połowę przestrzeni 2
n+1,
z tego co zostało (czyli 2
n) połowę zajmuje
2n−1
z tego co zostało (czyli 2
n−1) połowę zajmuje
2n−2
itd. itd. aż w końcu zostanie przestrzeń równa 2 ... której połowę zajmie 2
0 = 1 ... a więc
zostanie nie zajęta przestrzeń = "1".
11 paź 21:40
kochanus_niepospolitus:
| 1 | |
chociaż to rozumowanie bardziej się przydaje przy ∑ |
| |
| 2n | |
11 paź 21:40
Pomocy: Oo, też mi się przyda. Jest nawet bardziej przejrzyste.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc!
11 paź 21:50