df
bc: x−1 / x−5 , x∊(5,+oo)
Zbadaj monotoniczność funkjci
Ja zrobiłem tak:
(x1−1) / (x1−5) − ( x2−1)/(x2−5)
no i sprawdzam czy to jest < > i ≠ 0 ale jak to sprawdzić dobrze?
9 paź 17:17
bc: bez pochondej, a sposobem takim że zakladam że x1<x2
f(x1) −f(x2) < > ≠ 0 no wiecie
9 paź 17:19
5-latek: Zalozenie
x
1<x
2
f(x
1)<f(f
2)
f(x
1)−f(x
2)<)
Jesli tak jest to funkcja bedzie rosnaca
Co wyszlo po odejmowaniu ?
9 paź 17:24
bc: pewnie niazaliczone
9 paź 17:26
bc: [(x1 − 1)(x2−5) − (x2−1)(x1−5)] /(x1−5)(x2−5)
no i napsiałem że wszędzie jest ≥ 0
bo to prawda, hyba no i tyle, jak wymnoże to niewiele to zmienia
9 paź 17:29
5-latek: TO zrob to teraz dla siebie
Teraz tak mi przszlo do glowy
| | x−1 | | 1(x−5)+4 | | 4 | |
y= |
| = |
| = 1+ |
| |
| | x−5 | | x−5 | | x−5 | |
Zamienilem na postac kanoniczna
Moz ez tej postaci bedzie lepiej badac monotonicznosc
9 paź 17:33
bc: nie to ja wole ze starej, ale jak to zrobić
9 paź 17:34
5-latek: Upieral sie brde jednak z e z mojej postaci leoiej (mnie liczenia
x
1<x
2
f(x
1)−f(x
2)<0
| 4(x2−5)−4(x1−5) | |
| <0 |
| x1−5)(x2−5) | |
Teraz dla nazego przedzialu
Patrzymy na przedzial (5
∞)
To 4x
2−4x
1>0
(x
1−5)(x
2−5)>0
Wobec tego
czyli funkcja jest malejaca na tym przedziale
Co zreszta potwierdzi wykres
tylko z eja nie jestem studentem i ktos to musi jeszcze sprawdzic
ja bym ta zrobil
9 paź 18:14
5-latek: To dla siebie . czy jest dobrze (ten ostatni moj wpis?)
9 paź 18:51
5-latek:
9 paź 19:40
bc: o co ci chodzi z tym ostatnim wogóle nei rozumiem
9 paź 21:24
bc: ale to dalej jest z funkcji kanonicznej czy jak ona się tam nazywa
9 paź 21:28
5-latek: Nie funkcja kanoniczna tylko postac kanoniczna funkcji wymiernej
jesli nie wiesz jak to zrobilem to sobie po prostu podziel (x−1)/(x−5)
9 paź 21:34
5-latek: Przynajmniej wiesz co bedzie wykresem tej funkcji ?
9 paź 21:38
9 paź 22:02