s
bc: Zbadaj monotoniczność funkjci (x−1) / (x−5) korzystając z definicji:
x1<22 x1−x2 < > 0 .....
obliczam : (x1−1) / (x1−5) − ( x2−1)/(x2−5)
i co dalej bo nie wiem jak to doproawdzic do prostszej postaci
9 paź 21:27
Bogdan:
| | x − 1 | |
f(x) = |
| , x ≠ 5 |
| | x − 5 | |
dla x < 5:
Założenia: x
1 < 5 ⇒ x
1 − 5 < 0 i x
2 < 5 ⇒ x
2 − 5 < 0 i x
2 − x
1 > 0
| | x2 − 1 | | x1 − 1 | |
sprawdzamy znak różnicy: f(x2) − f(x1) = |
| − |
| = |
| | x2 − 5 | | x1 − 5 | |
| | x1x2 − 5x2 − x1 + 5 − x1x2 + 5x1 + x2 − 5 | |
= |
| = |
| | (x2 − 5)(x1 − 5) | |
| | −4(x2 − x1) | |
= |
| < 0 to f↘ (funkcja jest malejąca dla x < 5) |
| | (x2 − 5)(x1 − 5) | |
ponieważ: −4 < 0 oraz z założenia x
2 − x
1 > 0 i x
2 − 5 < 0 i x
1 − 5 < 0
Analogicznie określamy monotoniczność dla x > 5
9 paź 22:00
bc: wow ktoś usunoł post, ale dla x>5 funkcja jest niemomotoniczna?
9 paź 22:36
5-latek:

To po co sie wygupiasz zamiast sie przylozyc do nauki
Nie pisz bzdur ze jest niemonotoniczna
Bedzie malejaca
Przeciez wykres tej funkcji to hiperbola i asymptota pionowa to x=5
9 paź 23:49
bc: skąd wiesz że głupoty? 5latku zrobiłeś się jakiś nerwowy
ale mi wyszło że jest rosnąca i malejąca ,hmm no ćóż
no dobra dobra
9 paź 23:58
5-latek: Skad nerwowy tylko akuratnie widzialem ten post caly w kropki
10 paź 00:01