| Ax | C | |||
y = − | − | |||
| B | B |
| B | B | |||
y= | x + D => y − | x = D
| ||
| A | A |
| B | ||
yo= | xo + D
| |
| A |
| B | B | |||
yo= | xo+ y − | x
| ||
| A | A |
| B | B | |||
y=yo− | xo + | x
| ||
| A | A |
| B | B | |||
y=yo− | xo + | x
| ||
| A | A |
| Ax | C | |||
y = − | − | |||
| B | B |
)
otrzymujemy współrzędne punktu przecięcia = >
| B2xo − AByo − AC | A2yo − ABxo − BC | |||
N ( | , | )
| ||
| A2+B2 | A2 + B2 |
https://matematykaszkolna.pl/strona/1255.html jak czegoś nie bedziesz rozumiec to chetnie
wytlumacze