dgd
bc: Część, jak zrobić takie zadania:
https://zapodaj.net/66be7d5964193.jpg.html
zadanie 6, co to znaczy to kółko niezamalowane h * g * f
nie mam pojęcia co to jest i jak zrobić takie zadanie, wiem co to jest funkcja odwrotna, i coś
z tym
ma wspólnego .... i 7 jak zrobić ,
czy odp. do 5 zadania jest true?
8 paź 19:01
Adamm: to "kółko" to złożenie funkcji
a ta własność, to podstawowa własność grup
(ab)−1=b−1a−1
8 paź 19:02
bc: o boże, a jak to zrobić
8 paź 19:07
Adamm: (h○g○f)(x)=y to
(h○g○f)−1(y)=x
ale z drugiej strony
h((g○f)(x))=y
(g○f)(x)=h−1(y)
g(f(x))=h−1(y)
f(x)=g−1(h−1(y))
x=f−1(g−1(h−1(y)))=(f−1○g−1○h−1)(y)
czyli
(h○g○f)−1=f−1○g−1○h−1
8 paź 19:12
8 paź 19:29